latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:28 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U Dubrovniku održan treći Samit Ukrajina-Јugoistočna Evropa (VIDEO)

U Dubrovniku je održan treći Samit Ukrajina-Јugoistočna Evropa, čiji organizator je, zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski i Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Volodimir Zelenski i Andrej Plenković (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Glavni cilj je solidarnost i podrška zemalja ove regije Ukrajini. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu je oštro odgovorio Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku. Upozorava - događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije.

Predsjednik Ukrajine, prvi put je u Hrvatskoj. Na dubrovačkom samitu, traži podršku za svoju zemlju. Dobiće je, nesporno od Hrvatske. To je jasno i poručio premijer Andrej Plenković. Hrvatska, kaže, stoji uz Ukrajinu i pruža punu podršku i pomoć. U fokusu samita, privredna je i vojna pomoć, u cilju, kako navodi, odbrane protiv ruske agresije. U tom smjeru je i definisan sporazum koji je potpisao sa Zelenskim.

- Ondje smo definisali načine na koje Hrvatska može ponuditi podršku Ukrajini kao zemlja koja je pretrpjela ratna stradanja i primila puno manju podrškuoru međunarodne zajednice nego što je to danas moguće za Ukrajinu. Zato sam ponosan da Ukrajini možemo ponuditi takvu podršku - rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

Govorio je Plenković i o podršci članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO savezu. Članstvo u EU za Ukrajinu, po mišljenju Zelenskog ključno je za stabilnost i mir na evropskom kontinentu. Podsjećajući da od jula radi na dokumentu za mir, najavljuje plan djelovanja, koji će omogućiti okončanje rata do sljedeće godine. 

- Geopolitička sigurnost ovisi o tome ima li Ukrajina mjesto u NATO-u. A ako ga ima, to znači da će Putin izgubiti geopolitičku moć. Ukrajina je autonomna zemlja koja ima pravo na samoopredjeljenje, ima pravo odabrati svoju budućnost, rekao je Zelenski. Ukrajina nikada više neće biti pokorena i neće se pokoriti Rusiji - istakao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Zbog Plenkovićevih riječi o Hrvatskoj i Dubrovniku, u kontekstu proteklog rata, oštro je tokom samita, odgovorio predsjednik Srbije. Aleksandar Vučić poručio je da se ne slaže ni sa čim što Hrvatska tvrdi, navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije iako je tema na samitu trebalo da bude Ukrajina. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika, kaže Vučić.

- Јa sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, a ne kada nekome odgovara da ga poštuje, a kada mu ne dogovara, brže bolje bježi od tog principa. Slučaj Srbije je najbolji primjer za to, gdje i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciju 1244 a mnogi ne žele da se toga drže - rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Iako je, kaže Vučić, njegovo mišljenje drugačije od većine, smatra da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš. Važnim smatra i razgovar o evropskoj budućnosti zemalja i otvaranje iskrenog dijaloga sa Hrvatskom.