latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:31 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Odbrana predsjednika Srpske upozorava na agresiju sudije Uzunović; Galijašević: Namještaju nam nove sukobe (VIDEO)

Poslije današnjeg ročišta sudija Sena Uzunović više nema ni moralno niti bilo kakvo drugo pravo da nastavi postupak protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Ovo je ocjena predstavnika političkog i društvenog života Srpske koji su i danas iskazali ogromnu podršku Dodiku i Lukiću.
Milorad Dodik u Sudu BiH - Foto: RTRS
Milorad Dodik u Sudu BiHFoto: RTRS

I kad mislite da ne može gore, Sud BiH to demantuje - novo ročište bila je jedna od najgorih verzija, ističe srpski član Predsjedništva koja smatra da je nedopustiv nivo pokazane sudijske nervoze, eksplozivnosti i mnogih drugih stvari koje nemaju veze sa suđenjem.

- Moram reći da smo svi na neki način duboko razočarani, ma kako bili svjesni da je u pitanju politički proces. Nije dozvoljeno odbrani da brani gospodina Dodika, dakle prosto nije dozvoljeno, taj nivo nervoze i histerije i obračunavanja i nedozvoljavanja da bilo šta tamo raščisti je bio zaista nedopustiv - istakla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjendištva BiH.

Pokazalo se ono što predstavnici Srpske govore već godinu i po - riječ je o političkoj farsi i političkom suđenju i svaka dalja procedura i koraci samo vode BiH u živo blato i neizvjesnost.

- Kako nije politički proces kada predsjednik najveće političke partije iz drugog entiteta Bakir Izetbegović da izjavu da će biti gospodin Dodik presuđen, da je to već gotova stvar i da on ima za to signal iz međunarodne zajednice i međunarodnih faktora, o čemu je onda ovdje riječ, onda je ta ista Sena trebala to nekako pravno da uokviri i da sprovede tu izjavu svog šefa, očito da ne može - upozorio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da se danas svjedočilo ne samo frustracijama, već i neviđenoj mržnji koju je demonstrirala Sena Uzunović, ističe DŽevad Galijašević.

Pita, namještaju li nam to neke nove sukobe i poziva bošnjačke političare da pošalju jasnu poruku da se ovakvo suđenje mora zaustaviti.

- Sena Uzunović je bivši oficir tzv. Armije BiH i pomoćnik komandanta za pravne poslove, ona je bila pripadnik SDA, kada takav čovjek sudi predsjedniku Srpske  najuglednijoj ličnosti srpskog naroda pa to ne izaziva posljedice samo u dusnici, to izaziva posljedice u društvenim odnosima, u komunikaciji među ovim narodima i u stabilnosti zemlje. Dakle onu sramotu koju smo danas vidjeli, njeno histerično ponašanje, njenu viku i galamu za koju ona kaže da ima pravo nije joj dao Krivični zakon - naveo je Galijašević.

Ne postoji čovjek u BiH koji može sam donositi zakone ili mijenjati ustav, naglašava Galijašević koji kaže da ovakvo suđenje upamtio nije. Oni vode proces, ali presudu Dodiku izriče narod, jasan je Radovan Kovačević i dodaje da je u nedjelju ta presuda izrečena na najjedinstveniji mogući način – ubjedljiva pobjeda, na prvom mjestu Milorada Dodika.

- Ono što smo vidjeli da su ljudi u Republici Srpskoj jedinstveno stali uz svog predsjednika i da su pokazali svima onima koji žele i da prijete i da sankcionišu i sude da Miloradu Dodiku kao predsjednik Republike sudi njegov narod, a njegov narod stoji uz njega - naveo je Kovačević.

- Iza predsjednika Srpske, gospodina Milorada Dodika stoji narod, stoji ustav Republike Srpske, stoji Dejtonski mirovni sporazum, tako da će Republika Srpska i njen predsjednik i same institucije izaći još jači iz ovog politički montiranog procesa - poručio je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

Јoš jednom je jasno poručeno da ovaj proces predstavlja uvredu slobodne volje građana Srpske i razbijanje BiH. Ukoliko žele BiH onako kako se u nju kunu, kako je rečeno, onda bi ovaj postupak trebalo obustaviti i staviti ga ad akta.