latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:39 ⇒ 18:40 | Autor: RTS

Vučić: Srbija uspjela da izmijeni neke tačke deklaracije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uspjela da izmijeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije učesnika Samita, tako da više ne piše da se zemlje obavezuju, već se podstiču da se usklade sa mjerama EU.
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC)Foto: TANЈUG

- Da, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, što nije slučaj sa brojnim zemljama koje su ovdje bile prisutne, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, jer to je politika koju vodi Republika Srbija - rekao je Vučić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li je Srbija, pošto je prisutna u Dubrovniku, prihvatila da uvede sankcije Rusiji, pošto je, kako je rekao novinar, u zajedničkom dokumentu stajalo da se zemlje obavezuju da prihvate sankcije ukoliko ga potpišu.

Dodao je da je Srbija uspjela da promijeni još neke tačke zajedničke deklaracije koje su bile važne.

Srbija je insisitrala, naveo je, da se u deklaraciji ne govori eksplicitno o vojnoj pomoći.

- Može da se govori o svakoj vrsti pomoći, ali nismo željeli da eksplicitno piše i da se eksplicitno govori o vojnoj pomoći. Zato je riječ, "vojna" pomoć ispravljena nečim drugim, ali ne stoji više "vojna" pomoć - rekao je Vučić.

Dodao je da je o tački koja se tiče deokupacije Krima, Srbija tražila da se istakne teritorijalni integritet Ukrajine, koji, u skladu sa poveljom UN Srbija podržava, jer, kako kaže, Srbija ne smatra da su bilo kakva ratna rješenja najbolja rešenja.

- Tako da je to uvaženo i prihvaćeni su prijedlozi Republike Srbije - zaključio je Vučić.