latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:01 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Fond dječije zaštite poklonio vaučere za višečlane porodice (VIDEO)

U Vladi Srpske organizovan je prijem za porodice koje su u protekloj godini dobile trojke i četvorke. Povodom "Dječije nedjelje", ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić uručio im je poklon vaučer Fonda dječije zaštite. Šeranić je istakao da Srpska sistemski radi na pronatalitetnoj politici i promociji porodice.
Vaučeri za višečlane porodice - Foto: RTRS
Vaučeri za višečlane porodiceFoto: RTRS

Imati porodicu s troje i više djece u današnje vrijeme izazovnije je nego ikada. Moderan život donio je mnoštvo zahtjeva, pa je svaka pomoć dobrodošla, kaže majka četvorki Mateja, Luke, Јovana i Marka i starijeg dječaka Konstantina.

- Svaki vid podrške je dobrodošao, posebno u slučaju kada dobijete tri ili četiri bebe odjednom. Znamo koliko je izazovno kada jedna ili, eventualno, dvije bebe dođu, a u ovom slučaju to je posebno izazovno kada na svijet dođu trojke ili četvorke - kaže Milana Petrović, majka četvorki.

I otac trojki iz Prijedora – Natalije, Milana i Elene, istakao je značaj podrške.

-Troje djece je u pitanju, trošak je prevelik. Zasad možemo imamo pomoć sa strane, sad koliko će to biti dovoljno kasnije ne znam - naglasio je Marko GVvozdenović, otac trojki.

Srpska je kroz različite sektore radila na pronatalitetnoj politici, a prije svega na zaštiti i promociji porodice, trudnoće i porodiljstva, istakao je ministar Šeranić. Sistemski je omogućeno refundiranje bolovanja za trudnice i porodilje.

- Uvećali smo i unaprijedili sistem po pitanju proširenja za dječije dodatke, gdje i prvo dijete dobija dječiji dodatak. Svaka porodilja ima pravo na jednokratnu podršku po pitanju porodiljstva - poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Srpske, kaže da su u ovoj godini biti izdvojena značajna sredstva.

- U ovoj godini ćemo izdvojiti preko 160 miliona KM za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti. To govori da Vlada, Ministarstvo i Fond brinu o ovim kategorijama, i da se borimo da nas u Republici bude više - poručio je Јović.

Prijemu u Vladi Srpske prisustvovala je i porodica Selimanović iz Banjaluke, roditelji trojki - Luke, Marije i Marka.
Nedjelja djeteta obilježava se u Republici Srpskoj od 7. do 13. oktobra.