latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:02 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Posljedice NATO bombardovanja - vodi se 35 postupaka pred sudovima, u pripremi još 50 (VIDEO)

I četvrt vijeka od NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije osjećaju se posljedice NATO agresije, prije svega zbog korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. Vjeruje se da je upravo to uticalo na znatno povećanje broja oboljelih od najtežih bolesti, poput karcinoma. Pred sudovima u Srbiji vodi se 35 postupaka po pojedinačnim tužbama za naknadu štete, a u pripremi je još 50 tužbi, kaže advokat Srđan Aleksić.
Posljedica NATO bombardovanja (Foto: EPA/Sasa Stankovic - YUGOSLAVIA OUT) -
Posljedica NATO bombardovanja (Foto: EPA/Sasa Stankovic - YUGOSLAVIA OUT)

Tokom NATO bombardovanja, na Srbiju je bačeno više od 15 tona osiromašenog uranijuma, a na prostoru Republiike Srpske oko 2 tone, što je dovelo do zagađenja životne sredine i negativno uticalo na zdravlje stanovništva. Osiromašeni uranijum, kaže advokat Srđan Aleksić, uzima danak i danas, jer je vrijeme njegovog poluraspada 4,5 milijarde godina.

- I dalje osiromašeni uranijum ubija, da kažem, dole na KiM i na jugu Srbije, imamo veliki broj oboljelih, od kancera oboli između 30 i 40.000 svake godine, a premine između 15 i 20.000 naših građana u Republici Srbiji, takođe i u Republici Srpskoj, koliko sam informisan, da postoji veliki broj oboljelih - riječi su advokata Srđana Aleksića.

Italijanski advokat Anđelo Tartalja uspio je pred italijanskim sudovima dobiti postupke u korist italijanskih vojnika koji su oboljeli ili preminuli od raka nakon što su u misijama bili izloženi osiromašenom uranijumu. Uzročno-posljedičnu vezu dokazao je na osnovu biopsija, prisustva nanočestica koje su najveći rizik za obolijevanje od raka, kao i statističkih i naučnih podataka.

- Bavim se prvim slučajem vojnika koji je boravio na teritoriji BiH, mladića koji je preminuo, imam inače preko 400 presuda koje su riješene u korist italijanskih vojnika koji su boravili na bombardovanim teritorijama - istakao je Anđelo Tartalja, advokat iz Italije.

NATO ima obavezu da očisti zaostalu municiju, izvrši dekontaminaciju i nadoknadi štetu građanima, poručuje Aleksić. Pokrenuti su i sudski postupci.

- Јa vodim postupak – preko 35 tužbi je u postupku u Republici Srbiji, spremamo novih 50 tužbi jer čekamo analizu 50 biopsija, što isto smatram da i u RS trebamo da imamo biopsije, da bi na osnovu tih biopsija utvrdili prisustvo osiromašenog uranijuma i teških metala - tvrdi Aleksić.

U analizama biopsija Aleksić sarađuje sa institutima u Italiji, a dosadašnji nalazi su, kaže, zabrinjavajući.

- Mi smo uradili dve analize koje su katastrofalne – da preko 500 puta ima više osiromašenog uranijuma nego što je dozvoljeno ako ga ima u prirodi i 21 teški metal koji je stotinu i više puta izraženiji nego što je u prirodi, i oni su kancerogeni, radioaktivni, opasni za organizam - dodao je Aleksić.

Aleksić očekuje da će analize još 50 biopsija stići iz Italije tokom novembra. Spreman je da pomogne i advokatima iz Republike Srpske i Federacije BiH da se eventualno pokrenu i sudski procesi pred lokalnim pravosuđem.