latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:47 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

U Beogradu otvorena izložba o kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću (FOTO)

U Muzeju Јugoslavije u Beogradu večeras je, povodom 90 godina od atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marselju, otvorena izložba "Čuvajte /mi/ Јugoslaviju", u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske.
Izložba povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića - Foto: RTRS
Izložba povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra KarađorđevićaFoto: RTRS

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srbije, te ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, kao i izaslanik predsjednika Republike Srpske i šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, princ Aleksandar Karađorđević.

Foto: RTRS

Predsjednik NSRS istakao je da zaostavština Karađorđevića predstavlja srpsku nacionalnu zaostavštinu.

- Srbija i Republika Srpska danas jednako baštine srpski kulturni prostor, crkve i tradiciju. Imamo obavezu prema budućnosti, potomcima, kao i Srbija, da ne zaboravimo da su istorijski detalji vezani za nastanak i slobodu svih naroda, koju im je donio srpski narod, vezani za dinastiju Karađorđević i za herojsko ponašanje kralja Aleksandra koji je sedam godina bio u uniformi. Dijeleći to nasljeđe, srpski narod uči svoju djecu kako da čuva svoju budućnost - poručio je Stevandić.

Foto: RTRS

Stojičićeva je izjavila da je izložba o atentatu na kralja Aleksandra Prvog u Marselju veoma značajna i da je bila prilika za razgovor da se predstavi i u Srpskoj.

- Ova izložba je veoma značajna jer je potrebno da se obnovi kultura sjećanja i da se lik i djelo kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i ono što predstavlja za srpski narod posmatra u drugačijem svjetlu - rekla je Stojičićeva.

Stojičićeva je navela da je izložba veoma značajna zato što govori o istoriji srpskog naroda, ocijenivši da je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio prva žrtva fašizma.

- Nije se posvećivala dovoljna pažnja liku i djela kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Uvjerena sam da će izložba privući veliku pažnju ne samo Beograđana, nego i šire - navela je Stojičićeva.

Izložbu su organizovali Ministarstvo kulture i Muzej Јugoslavije pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a bavi se ubistvom kralja Aleksandra Prvog 9. oktobra 1934. godine.

Takođe, izložba se bavi i svim što je kasnije slijedilo - sahranom, u to vrijeme svjetskim događajem, spomeničkim nasljeđem, njegovanjem sjećanja na jugoslovenskog vladara u narodu, kao i stvaranjem mita o njegovim posljednjim riječima "Čuvajte mi Јugoslaviju".

Postavku "Čuvajte /mi/ Јugoslaviju" inicirao je ministar kulture Nikola Selaković, a muzej je pozajmio 57 predmeta i 315 fotografija, filmova i dokumenata, sarađujući sa 39 institucija i 15 privatnih kolekcionara, iz Srbije, ali i Crne Gore, Hrvatske, Slovenije.

Јedna od najvećih ekskluziva postavke je iz muzeja u Marselju iz Francuske, posmrtne maske srpskog kralja Aleksandra prvog i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua poginulog u istom atentatu, koje su proglašene za kulturno dobro Francuske.

Izložba za posjetioce biće otvorena do 31. marta 2025. godine.