latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:55 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

U toku berba jabuke u Potkozarju; Prinosi dobri i pored velikog broja opalih plodova (VIDEO)

U Potkozarju je u toku berba jabuke. I pored teške godine, voćari mogu biti zadovoljni. Utisak bi mogao da pokvari veliki broj opalih plodova jabuke, koja je najzastupljenija voćna vrsta na plantažama.
Berba jabuka - Foto: RTRS
Berba jabukaFoto: RTRS

Visoke temperature negativno su se odrazile na prinose jabuke. U voćnjaku Nikole Vukote u Trebovljanima veliki broj plodova jabuke je odbačen sa stabla prije započete berbe.

- Iz priloženog se vidi šta je sa Јonagoldom bilo, a Ajdared je prošao bolje što se ovog dijela tiče, ali se velika količina plodova našla na zemlji. Dva puta sam već Ajdared potkupljao i ovo je sad spremno i za treći put prije početka berbe - kaže voćar iz Trebovljana Nikola Vukota.

Agronomi kao jedan od razloga za intenzivno opadanje plodova jabuke navode navodnjavanje tokom noći koje je prouzrokovalo mnoge probleme.

- Oni voćari koji imaju sisteme za navodnjavanje puštali su vodu i tokom noći i samim tim došlo je i do potparavanja stabala i plodova i nagli skok opadnutih plodova - rekao je Dražen Čekić, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

Kao jedan od oblika zaštite od opadanja stručnjaci predlažu promjenu uzgojnog oblika sa trenutno najzastupljenijeg vretenastog na novije oblike koji su u fazi ispitivanja u Poljoprivrednom fakultetu Banjaluka.

- Na uzgojnom obliku bibaum imamo dosta ujednačene plodove koji zadovoljavaju tu tržišnu potrebu kada je u pitanju kvalitet. Međutim ono što smo pimjetili kod "ufo" uzgojnog oblika jeste da još uvjek postoje nepoznanice u balansu rasta i rodnosti posebno kada su u pitanju ti neki završetci porasta - poručio je Miljan Cvjetković, profesor Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka.

Voćari se za razliku od trešnje, kruške i šljive susreću i sa smanjenom potražnjom jabuke. Dosada ubrane rane i srednje kasne sorte uglavnom su još u skladištima.