latinica  ћирилица
09/10/2024 |  20:06 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Cicović: Za srpski narod izuzetno važna izložba o kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću

Izložba "Čuvajte /mi/ Јugoslaviju", koja je otvorena u Muzeju Јugoslavije u Beogradu povodom 90 godina od atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marselju, izuzetno je važna za srpski narod jer može pomoći da se spozna zbog čega se desio, rekao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Mlađen Cicović.
Izložba povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića - Foto: RTRS
Izložba povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra KarađorđevićaFoto: RTRS

Cicović, koji je i šef Predstavništva Srpske u Srbiji, rekao je Srni da će ova izložba na najbolji način pokazati vrijeme prije atentata, tokom sahrane i poslije atentata, kao i sve što se dešavalo i dolazilo sa raznih strana.

- Kroz sve te argumente i činjenice sa izložbe sigurno ćemo moći na najbolji način da spoznamo istoriju srpskog naroda tog vremena, ali i da prepoznamo sve izazove i iskušenja u ovom vremenu - rekao je Cicović.

Cicović je ocijenio i da je ova izložba važna da se, prije svega, u kontinuitetu radi na kulturi sjećanja.

- Bitno je da se sjećamo svih važnih datuma u srpskoj istoriji, a 9. oktobar je izuzetno važan, jer je tog dana 1934. godine izvršen atentat na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića - dodao je Cicović.

On je dodao da se svi izazovi i iskušenja pred kojima se nalazi srpski narod ne mijenjaju i uvijek dolaze sa iste strane, a sigurno je da će svi ti argumenti i činjenice koristiti u ovom vremenu.

- Zbog toga je važno što i iz Republike Srpske i Srbije radimo zajedno na uspostavljanju kulture sjećanja i što zajedno obilježavamo sve značajne datume u našoj istoriji - rekao je Cicović.