latinica  ћирилица
09/10/2024 |  21:28 ⇒ 21:39 | Autor: SRNA

Uragan Milton raste dok se približava obali Floride (FOTO/VIDEO)

Uragan Milton raste dok se približava zapadnoj obali Floride, pokazuju podaci Nacionalnog centra za uragane.
Florida se sprema za udar uragana (Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Florida se sprema za udar uragana (Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Oluja se nalazi otprilike 209 kilometara zapadno od Fort Majersa, grada na jugozapadnoj obali Floride, te se kreće prema sjeveroistoku.

Milton, uragan pete kategorije s maksimalnim stalnim vjetrovima od 209 kilometara na čas ostaće izuzetno opasan kada večeras stigne do obale Floride, navodi američki Nacionalni centar za uragane.

Očekuje se da će zadržati snagu dok se bude i sutra kretao kroz Floridu, prenose agencije.

Oluja bi trebalo da uzrokuje "opasne poraste nivoa mora, razorne vjetrove i poplave".

Američki predsjednik DŽozef Bajden pozvao je sve koji se nađu na putu uragana Milton da slijede bezbjednosna uputstva, navodeći da je to pitanje života i smrti.

Bajden je istakao da je njegov tim učinio sve što je mogao da se pripremi za uragan Milton.

On je rekao i da niko ne bi trebalo da navodi američki narod na pitanje hoće li njihova vlada biti tamo kada uragan dođe.

Bajden je naveo da zajedno sa potpredsjedikom Kamalom Heris vrši pritisak na kompanije da održe stabilne cijene benzina, avionskih karata i različite robe, pošto se očekuje da će uragan Milton večeras stići duž zapadne obale Floride.

- Kamala i ja ćemo nastaviti da vršimo pritisak na kompanije kako bi cijene benzina, letova i robe potrebne ljudima ostale stabilne - rekao je Bajden tokom brifinga o pripremama njegove administracije za odgovor na uragan.

Guverner Ron Desantis upozorio je ranije da se očekuje da će ovo biti veliki uragan sa katastrofalnim posljedicama po Floridu.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopštila je da očekuje da destruktivni i potencijalno katastrofalni olujni udar, veoma obilne padavine i nekoliko tornada duž zapadne obale Floride počnu danas po podne i uveče po lokalnom vremenu.

Vjetrovi u uraganskom rasponu i jaka kiša očekuju se i u širem području DŽeksonvila na istočnoj obali Floride.