latinica  ћирилица
10/10/2024 |  07:59 ⇒ 08:00 | Autor: RTS

Bliski istok – jalovi pregovori o primirju dok bukte sukobi; UN: Više od 2.000 ubijenih u Libanu

I dalje bukte sukobi na Bliskom istoku - u Gazi je poginulo najmanje 60 civila, dok je pogranično područje Izraela i Libana pod uzajamnim raketnim napadima. SAD ne žele novu Gazu u Libanu, dok Izrael insistira na "smrtonosnoj i preciznoj" odmazdi nad Iranom. Teheran za to vrijeme sa Saudijskom Arabijom razgovara o regionalnom prekidu vatre.
Izrael (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI, ilustracija) -
Izrael (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI, ilustracija)

IDF: Eliminisan pripadnik Hezbolaha u Siriji, naš rezervista poginuo u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je eliminisala pripadnika Hezbolaha u Siriji koji je davao obavještajne podatke na štetu Izraela.

Izrael je izveo napade na industrijsku lokaciju u sirijskom gradu Homsu i vojnu lokaciju u selu u blizini grada Hame, saopštila je sirijska državna televizija.

Pogođena je i fabrika za proizvodnju automobila u industrijskoj lokaciji u Homsu, zbog čega je izbio požar i vatrogasne ekipe trenutno rade na njegovom gašenju, javila je sirijska televizija, pozivajući se na direktora industrijske lokacije Amera Kalila.

Mekgark: SAD vjeruju da je lider Hamasa Јahja Sinvar živ

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je vođa Hamasa Јahja Sinvar živ i da se vjerovatno skriva u podzemnom tunelu u Pojasu Gaze sa taocima u svojoj blizini, izjavio je Bred Mekgark, specijalni savjetnik Bijele kuće za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

- Јahja Sinvar ostaje donosilac odluka. Vjerujemo da je živ i da se nalazi u tunelu ispod Gaze, vjerovatno sa taocima u svojoj blizini - izjavio je Mekgark.

IDF tvrdi da je oborila dron iznad Crvenog mora; Islamski otpor preuzeo odgovornost

Izraelska vojska je saopštila da je oborila dron u oblasti Crvenog mora koji je letio ka Izraelu.

Irački Islamski otpor preuzeo je odgovornost za napad, navevši da je gađao Eilat.

Izraelska vojska nastavlja operacije u Pojasu Gaze, ali i u Libanu

Izraelska vojska (IDF) nastavlja operacije u Pojasu Gaze, ali i u Libanu. Širom palestinske enklave u posljednja 24 sata poginulo je najmanje 60 civila, od čega 15 u izbegličkom kampu DŽabalija.

Ujedinjene nacije (UN) tvrde da je na teritoriji Libana od eskalacije sukoba između IDF-a i Hezbolaha poginulo više od 2.000 civila, dok je raseljeno 600.000 osoba, među kojima 350.000 djece.

S druge strane, sa juga Libana ka sjeveru Izraela ispaljeno je više raketa u kojima su poginule dvije osobe, a oštećeno je nekoliko objekata.

Dok traju borbe, odvijaju se pregovori o sveobuhvatnom prekidu vatre na Bliskom istoku.

Predstavnici Irana su o tome u Rijadu razgovarali sa delegacijom Saudijske Arabije, a američki predsjednik i potpredsjednica DŽozef Bajden i Kamala Haris sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Stejt department uvjerava svjetsku javnost da ne želi novu Gazu na jugu Libana, iako Izrael najavljuje snažne akcije u pograničnom području, kao i "smrtonosnu i preciznu" odmazdu nad Iranom, što je potvrdio i ministar odbrane Јoav Galant.