latinica  ћирилица
10/10/2024 |  08:28 ⇒ 11:18 | Autor: RTRS

NATO da odgovara za upotrebu osiromašenog uranijuma u Srbiji i Srpskoj (VIDEO)

Niški advokat Srđan Aleksić, čija kancelarija vodi postupke u Srbiji protiv NATO, rekao je za RTRS da bi Alijansa trebalo da odgovara za upotrebu osiromašenog uranijuma u Srbiji i Republici Srpskoj i da za to postoji zakonski i moralni osnov.
Srđan Aleksić i Anđelo Tartalja - Foto: RTRS
Srđan Aleksić i Anđelo TartaljaFoto: RTRS

- Osiromašeni uranijum koji je bačen na Srbiju i Republiku Srpsku je za vječnost, vrlo teško ćemo mi to očistiti, a krivci su dužni da izvrše dekontaminaciju i plate štetu građanima - rekao je Aleksić.

On je pozvao sve građane iz Srbije i Srpske koji su oboljeli od kancera, a boravili su na bombardovanoj teritoriji ili u blizini, da se jave njegovoj advokatskoj kancelariji kako bi pokrenuli postupak protiv NATO.

Aleksić je naveo da je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo 35 ovakvih predmeta i da su pojedini postupci u završnoj fazi.

Pojasnio je da bi odšteta iznosila oko 100.000 evra, koliko su tražili u jednoj tužbi, dodajući da su to minimalna sredstva za troškove liječenja i ostale propratne izdatke oboljelih i njihovih porodica.

Aleksić je rekao da su nalazi biopsije osnova za utvrđivanje prisustva osiromašenog uranijuma u tijelu i da postoji sedam do osam vrsta kancera izazvanih tim.

On je pojasnio da svi građani koji su boravili na bombardovanoj teritoriji ili u blizini, a oboljeli su od kancera, dostavljaju njegovoj kancelariji nalaz biopsije koji se potom upućuje u laboratorije u Italiji koje vrše dalje analize. Ukoliko se utvrdi prisustvo osiromašenog uranijuma, pokreće se tužba protiv NATO.

Advokat iz Rima Anđelo Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio više presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu, rekao je da je cilj postupaka protiv NATO zaštita prava svih građana koji su oštećeni bombardovanjem i dobijanje odštete.