latinica  ћирилица
10/10/2024 |  09:46 ⇒ 09:47 | Autor: TANЈUG

Za 50 godina broj divljih životinja opao za 73 odsto

Dobrotvorna organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je da za 50 godina broj divljih životinja opao za 73 odsto, što je, po njenoj ocijeni, "katastrofalni gubitak".
Tigar (Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL/ilustracija) -
Tigar (Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL/ilustracija)

- Zbog gubitka netaknute prirode mnogi ekosistemi su na ivici veoma opasnih prelomnih tačaka - rekla je direktorka WWF-a u Velikoj Britaniji Tanja Stil, uključujući mnoga staništa, od Amazona do koralnih grebena, objavio je Bi-Bi-Si.

"Izvještaj o živoj planeti" (Living Planet Report), koji je objavila WWF zasnovan je na indeksu koji broji više od 5.000 ptica, sisara, vodozemaca, gmizavaca i riba tokom pet decenija.

Uzrok opadanja vrsta umnogome je čovjek, naveo je WWF i dodao da je 60 odsto riječnih ružičastih delfina u Amazonu izumrlo zbog zagađenja i rudnika.

Profesor ekologije na Univerzitetu u Redingu, koji nije povezan sa izveštajem, Tom Oliver, rekao je da su ti podaci "zabrinjavajući" i da je u pitanju "globalni kolaps biodiverziteta".

Glavni autor tog izvještaja i naučni savjetnik WWF-a Majk Beret rekao je da ljudskim djelovanjem, "posebno načinom na koji proizvodimo i konzumiramo hranu, sve više gubimo prirodno stanište".

Ovaj izvještaj dolazi u trenutku kada se svjetski lideri pripremaju da se okupe za Konferenciju Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kolumbiji, da bi razgovarali o koracima koje bi trebalo da se preduzmu da se obnovi priroda.