latinica  ћирилица
10/10/2024 |  09:50 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Poziv za drugu grupu obveznika fiskalizacije prolongiran do 29. januara

Obveznici druge grupe fiskalizacije nisu obavezni da Poreskoj upravi Republike Srpske podnose zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju dok ne bude objavljen javni poziv koji se odnosi na njihovu grupu, rečeno je u ovoj upravi.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Јavni poziv za drugu grupu obveznika fiskalizacije nije objavljen, već je zbog izmjena Pravilnika o dinamici fiskalizacije, njegova objava prolongirana do 29. januara sljedeće godine.

O datumu objave javnog poziva, kao i rokovima koji će biti definisani u njemu, obveznici fiskalizacije će biti obaviješteni na vrijeme putem medija, internet stranice Poreske uprave, ali i putem zvaničnih naloga ove uprave na društvenim mrežama.

U toj grupi su novi obveznici fiskalizacije koji u prethodnom zakonskom rješenju nisu bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, a više nisu izuzeti od te obaveze.

Prvobitno je Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, koji je stupio na snagu 29. marta ove godine, propisano da će javni poziv za drugu grupu obveznika fiskalizacije biti objavljen u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu pravilnika, odnosno do 29. septembra ove godine, podsjetili su u Poreskoj upravi.

Najnovijim izmjenama koje su koje su stupile na snagu 2. oktobra rok za objavu javnog poziva za drugu grupu je sa prvobitnih šest produžen na 10 mjeseci od stupanja na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije, to jest prolongiran je sa 29. septembra 2024. na 29. januara 2025. godine.

Prva grupa obveznika fiskalizacije imala je obavezu da do 17. juna pokrene postupak inicijalne fiskalizacije kako bi ona bila završena u zadatom roku do 17. decembra.