latinica  ћирилица
10/10/2024 |  10:57 | Autor: RTRS

Galijašević: Uprkos pripremanom debaklu Dodik trijumfovao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik trijumfovao je na lokalnim izborima, uprkos pripremanom debaklu i pravilima skrojenim i preciziranim u kancelarijama zapadnih diplomata u Sarajevu, izjavio je ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je ocijenio da rezultati izbora nisu izašli u susret očekivanjima američke Ambasade, Kancelarije visokog predstavnika, suda i tužilaštva u Sarajevu.

On je podsjetio da je SNSD u Republici Srpskoj dobio više glasova od svih političkih partija zajedno, odnosno više od četiri petine načelničkih pozicija u opštinama Srpske i da su svi učesnici na lokalnim izborima priznali ovu pobjedu.

Na bošnjačkoj strani, dodao je Galijašević, stvari su izgledale znatno drugačije.

- Politička isključivost koja se nije nikada ogledala samo prema Srbima i Hrvatima, već je agresivno nastupala i djelovala i prema unutrašnjoj konkurenciji i ovaj put pokazala je svoje nesmanjene kapacitete - rekao je Galijašević Srni.

On je ukazao na to da su sa dodatnom ostrašćenošću ispratili i pobjedu Dodika, koji je u okolnostima strašnih pritisaka i usaglašenog djelovanja islamista, neonacista i zapadnih neoliberala, a rizikujući sopstveni život i političku budućnost, dosljedno igrao na kartu očuvanja vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske po svaku cijenu.

- Dodatno Bošnjake, ali i njihove zapadne mentore obespokojava činjenica da je Dodik postao simbol otpora i liderstva za sve ljude u Јugoistočnoj Evropi, posebno u zemljama bivše Јugoslavije - istakao je Galijašević.

On je podvukao i da su istrajavanje u borbi za slobodu i mir prepoznale i Rusija i Kina odranije, ali i zemlje Evropske unije - Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

- Odnedavno i švajcarska javnost sa interesovanjem prati događaje i procese u kojima učestvuje ili ih pokreće predsjednik Republike Srpske. Šta Dodik misli i planira, postalo je tema koja intrigira najuglednije i najznačajnije švajcarske medije kao i tamošnju političku scenu - napomenuo je Galijašević.

Bez imalo kalkulacije, konstatovao je Galijašević, predsjednik Republike Srpske je potvrdio opredjeljenje Republike Srpske da ne želi članstvo u Alijansi koja je bombardovala srpski narod u Srpskoj i Srbiji, te ukazao na činjenicu da je aktuelni američki predsjednik DŽozef Bajden napravio političku karijeru na lažima o Srbima.

- Kada je riječ o razdvajanju, Dodik je objasnio da nije za nasilno razdvajanje, ali je i protiv koncentracije vlasti u Sarajevu koja bi nasilno držala Srbe pokorenim i da srpski narod zbog toga jasno izjednačava slobodu sa onim što se zove Republika Srpska - rekao je Galijašević.

Ovakve poruke, istakao je Galijašević, nisu nepromišljene niti ishitrene, jer se Dodik oslanja na objektivne procjene situacije i kapaciteta Republike Srpske da takve namjere realizuje.

- Kompleksna situacija u svijetu i na Zapadu, posrtanje NATO-a u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i jačanje evroazijskih integracija sa afričkim i južnoameričkim državama, pokazuju da je odzvonilo unipolarnom svijetu i vremenu koje je obilježila zapadna hegemonija i brutalno nasilje - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u podjeli istorijskih karata, Dodik je sjeo na pravu stranu pregovaračkog stola - ne računajući na rizik.

- Eho ovakvog postupanja su glasovi iz Evrope koji u njemu prepoznaju simbol nepokorenosti u vremenu u kojem su pokornost i servilnost prepoznati kao obavezujuće kategorije. Evropa se budi - poručio je Galijašević.