latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:05 ⇒ 11:07 | Autor: SRNA

Bukejlović: Zakonodavstvo mora pratiti izazove tehnološkog napretka

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović poručio je da zakonodavstvo mora pratiti izazove do kojih dovodi tehnološki napredak, s fokusom na sajber-kriminal.
Teslić, savjetovanje pravnika - Foto: SRNA
Teslić, savjetovanje pravnikaFoto: SRNA

Bukejlović je naglasio da je sajber-kriminal izazov sa kojim se uz pravosuđe susreće i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Živimo u vremenu koje se brzo mijenja. Tehnološki napredak, prije svega sajber-kriminal, mora da prati naše, prije svega krivično zakonodavstvo - izjavio je Bukejlović, koji danas u Tesliću prisustvuje 21. savjetovanju pravnika "Oktobarski pravnički dani".

Ministar pravde Republike Srpske je rekao da je ovogodišnja tema savjetovanja izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema, sa šest drugih podoblasti.

On je naveo da su se danas u Tesliću okupili pravni teoretičari i praktičari iz zemlje i regiona s ciljem jačanja pravnog sistema, razmjene iskustava, ali i unapređenje određenih instituta.

Bukejlović je istakao da se neki zaključci sa savjetovanja implementiraju u zakonske propise, a neki od zakonskih propisa dodatno razrađuju.

On je ukazao na važnost što su danas prisutni i predstavnici Udruženja pravnika Ruske Federacije.

Na savjetovanju će u okviru opšte teme "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema" biti prezentovana 43 naučna rada čiji su autori iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Ruske Federacije i Međunarodnog udruženja pravnika.

Generalni pokrovitelj Savjetovanja je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.