latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:08 | Autor: Glas Srpske

Zagreb: Otvara se Srpski kulturni centar

U Zagrebu će danas svečano biti otvoren Srpski kulturni centar u prisustvu ministra kulture i medija Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Srpska zajednica u Zagrebu danas se, nakon više decenija, vraća u svoje prostorije u Zagrebu u kojima su bile smještene srpske institucije - Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar, navode iz SNV-a.

Zgrada Srpskog kulturnog centra, koja je početkom devedesetih godina prošlog vijeka bila uzurpirana, ponovo je vlasništvo Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", sa kojim upravlja SNV.

Zahvaljujući predsjedniku i Vladi Srbije obezbijeđena su prva sredstva za administrativno-pravne troškove i sanaciju i rekonstrukciju dijela zgrade, dok je Vlada Hrvatske obezbijedila sredstva za završetak obnove i uređenje Srpskog kulturnog centra Zagreb.

Na spratu i potkrovlju zgrade u Preradovićevoj ulici u Zagrebu nalaze se prostorije samostalnog srpskog nedjeljnika Novosti, portala Novosti, televizije VIDA i Arhiva Srba u Hrvatskoj, dok su u prizemlju Istorijski haustor sa pričom o prošlosti ove zgrade, Pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Galerija, klub i dvorana.

Ovom prilikom, u okviru Dana srpske kulture u Zagrebu, biće otvorena i izložba "Barbarogenij nadrealizam".