latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:09 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u agresiji na zapadnokrajiške opštine (FOTO/VIDEO)

U Mrkonjić Gradu danas je služen parastos i položeni vijenci za 2.214 srpskih civila i vojnika koje su prije 29 godina ubili pripadnici Oružanih snaga Hrvatske i takozvane Armije BiH u agresiji na 13 zapadnokrajiških opština.
Pomen u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Pomen u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

Protjerano je 120.000 Srba sa njihovih vijekovnih ognjišta. Pred sudovima u BiH i Hrvatskoj do sada niko nije odgovarao za monstruozne zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština.

FOTO: RTRS

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da se obilježavanjem 29 godina od stradanja i progona Srba iz 13 zapadnokrajiških opština čuva sjećanje na bolnu prošlost, ali i učvršćuje odlučnost da se nikada ne dozvoli da se ovi tragični događaji ponove.

- Danas se sa tugom sjećamo jednog od najtežih trenutaka u novijoj istoriji našeg naroda - pada 13 zapadnokrajiških opština. Ovaj dan nas podsjeća na veliku žrtvu koju su dali mnogi naši sunarodnici, braneći ognjišta, slobodu i pravo da žive na svojoj zemlji - rekao je Vođević.

Foto: RTRS

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da međunarodna zajednica sve čini da prikrije zločine nad srpskim civilima i vojnicima u 13 zapadnokrajiških opština.

On je naveo da je iza agresora ostala 81 masovna grobnica, od kojih je najveća u Mrkonjić Gradu u kojoj su sahranjena tijela 181 borca i civila.

- Za te zločine niko nije odgovarao, a nalazi patologa su pokazali da su žrtve mučki ubijene - rekao je Vidaković u Mrkonjić Gradu na obilježavanju 29 godina od agresije na 13 zapadnokrajiških opština i zločina nad 2.214 srpskih civila i vojnika.

FOTO: RTRS

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Strahinja Erac rekao je da je Mrkonjić Grad postao simbol srpskog stradanja, jer su u toj opštini 1995. godine počinjeni najstrašniji zločini nad starcima, ženama i djecom.

- U najtežim trenucima Srbija nije okrenula leđa svojim sunarodnicima i nastaviće i dalje da im pomaže - rekao je Erac i dodao da zločini koji su počinjeni moraju ostati zapisani i da treba njegovati kulturu sjećanja.

Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je agresija na 13 zapadnokrajiških opština, osmišljen i planirani nastavak ustaške ideje o zatiranju srpskog imena i postojanja Srba na ovom području.

- Srbi sa ovih područja su bili žrtve ustaške ideologije da budu očišćeni sa prostor Hrvatske i BiH na tri načina - progonom, ubijanjem i pokatoličavanjem - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se, sa posebnim pijetetom, danas sjećamo 2.214 srpskih civila i vojnika, ističući da za ma međunarodno i domaće pravosuđe, ubijanje i protjerivanje Srba u proteklom ratu očigledno nisu zločini, niti su vrijedni procesuiranja.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na području 13 zapadnokrajiških opština tokom agresije Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH ubijeno je ukupno 2.214 lica srpske nacionalnosti, sa vjekovnih ognjišta protjerano 120.000 Srba, te opljačkana pokretna imovina, a nepokretna uništena.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među ubijenim je 753 srpskih civila, od kojih se 149 vode kao nestali, kao i 1.461 pripadnik Vojske Republike Srpske, od kojih se njih 79 još vode kao nestali.

Agresija je izvršena od jula do oktobra 1995. godine na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske: Grahovo, Glamoč, Kupres, Šipovo, Srbobran, Јajce, Ripač, Drvar, Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i Mrkonjić Grad.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.