latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:21 | Autor: TANЈUG

Čitav razred OŠ u Zagrebu bojkotuje nastavu zbog nasilnog vršnjaka

Peti dan za redom čitav razred jedne osnovne škole u Zagrebu ne pohađa nastavu iz protesta, jer je u njihovo odjeljenje premješten učenik iz druge škole, zbog neprimjerenog i nasilnog ponašanja.
Vršnjačko nasilje - Foto: RTRS
Vršnjačko nasiljeFoto: RTRS

Roditelji od nadležnih institucija traže garanciju bezbjednosti njihove djece u razredu, s obzirom na to da se zbog učenika, koji je okarakterisan kao nasilnik, u prethodnoj školi ispisao čitav razred.

Roditelji traže i javno izvinjenje ministra obrazovanja Radovana Fuhsa zbog izjave da protivljenjem učenici i roditelji izazivaju "balvan revoluciju".

Kako prenosi HRT, dio roditelja odlučio je i da zvanično prijavi problematičnog učenika za verbalno zlostavljanje sa seksualnim konotacijama. Za tog učenika žele primjerenu pomoć.

Zbog ovog slučaja, sastaće se i sa pravobraniteljkom za djecu Helenom Pirnat Dragičević.

- Spremni smo ići do kraja. Dok god se to ne riješi - poručili su roditelji.

- Najvjerovatnije djeca i dalje neće u školu jer neće odustati. Naše odustajanje bi značilo da prihvatamo nakaradnu situaciju i nakaradni sistem koji nas tjera da naša djeca i mi budemo žrtve - rekli su predstavnici roditelja.

Inače, resorni ministar bio je protiv premještanja pomenutog učenika iz prethodne škole u drugu, uvjeren da je ovo pitanje trebalo riješiti na niovu uprave škole.