latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:50 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

U Trebinju prikazan film "Јasenovac" (VIDEO)

U Trebinju je prikazan film "Јasenovac", autora Danka Vasovića, novinara iz Beograda.
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo)

U filmu je korištena do sada javnosti nepoznata dokumentarna građa, koja je čuvana zarad interesa jednopartijskog sistema i države.

Vasović je još 1986. javno progovorio o jednoj od najvećih afera 20. vijeka - Kurt Valdhajm bivši nacistički oficir, gotovo deceniju je prvi čovjek Ujedinjenih nacija.

Originalni ustaški snimci su autentični dokumenti, koji ne dozvoljavaju raspravu o tome šta je bio Јasenovac u Drugom svjetskom ratu. Autor je pronašao bunkerisan materijal, koji govori o najmonstruoznijim zločinima u tom koncentracionom logoru, jedinom koji nije bio oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

Vasović je dugo godina tragao za dokumentima iz Drugog svjetskog rata i činjenicama o stradanju srpskog naroda sa Kozare, gdje se desio najteži genocid. Posebno zbog stradanja oko 22.000 srpske djece. I danas je, pod patronatom svjetskih sila, na sceni izvrnuta logika.

Iako je u koncentracionom logoru Јasenovac bio prisutan i Međunarodni crveni krst, Vasović kaže da u sjedištu te organizacije u Ženevi ne postoje dokumenti o tome. Isto se desilo i u Vatikanu, čiji su papski nunciji znali za genocid i najstravičnije zločine, pa i tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac. Kardinal je, kaže Vasović, na osnovu dokumenata, učestvovao u skrivanju činjenica o logoru u Јasenovcu i opljačkanim zlatom od logoraša organizovao plaćanje "pacovskih kanala" za bijeg ustaša.