latinica  ћирилица
10/10/2024 |  12:39 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Popović: Uzunovićevoj nije mjesto u Sudu BiH (VIDEO)

Pravnik Vitomir Popović rekao je da sudiji Seni Uzunović nije mjesto u Sudu BiH jer je za vrijeme rata u BiH bila vojni sudija.
Vitomir Popović - Foto: RTRS
Vitomir PopovićFoto: RTRS

Popović je rekao da Uzunovićeva dobro zna kakve je odluke tad donosila.

Popović je, govoreći o procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH, rekao da OHR ne može donositi odluke i rješenja.

On je dodao da je u BiH prisutan predstavnik EU koji se zalaže za stvaranje demokratskog procesa koji bi bio u skladu sa standardima EU i uslova da BiH postane članica te unije.

Sa druge strane, dodao je, imate takozvane protektore i takozvane visoke predstavnike koji bi da kreiraju unutrašnju i spoljnu strukturu politike BiH.

- To je nešto što nije dozvoljeno i nije spojivo - naglasio je Popović.

On je istakao da je suđenje predsjedniku Republike Srpske lakrdija i da se vodi na osnovu zakona koji ne postoji jer je nametnut od takozvanog visokog predstavnika koji za to nema ovlašćenja.

Kada je riječ o o postupku Tužilaštva BiH, koje je na jučerašnjem ročištu Dodiku i Lukiću uvelo kao novi dokaz kopiju Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10 sa internet stranice UN, Popović je rekao da Tužilaštvo očigledno nije doraslo poziciji koja se od njega očekivala.

- Očigledno je da je i Sud u istoj poziciji, da su pod visokim pritiskom pojedinih ambasada i tog takozvanog visokog predstavnika. To je nešto što je sramno i ruši pravnu poziciju i Suda i Tužilaštva kao institucija koje su nastale na bazi sporazuma proisteklog iz Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Popović.