latinica  ћирилица
10/10/2024 |  12:46 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Banjalučki Poljoprivredni fakultet obilježava 32 godine

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježava 32 godine rada i postojanja i to sa izuzetnim uspjehom.
Poljoprivredni fakultet - Foto: RTRS
Poljoprivredni fakultetFoto: RTRS

Povodom današnjeg dana promovisani su diplomirani inženjeri poljoprivrede i mastera i dodijeljena priznanja i nagrade za doprinos razvoju Poljoprivrednog fakulteta.

Prezentovane su i uspješne priče poljoprivrednika koji su pokrenuli vlastiti biznis nakon okončanja studija.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević rekao je da je ove godine upisano više studenata na sva tri ciklusa studija.

- Ove godine imamo trend rasta u odnosu na prošlu, te 65 studenata ukupno za naš fakultet je od značaja za Srpsku s obzirom da je mnogo poljoprivrednih fakulteta u Srpskoj, ali i FBiH. Mislim da smo upisali dovoljan broj da ne napravimo hiperprodukciju kadra - rekao je Kovačević.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da Poljoprivredni fakultet uspješno posluje već 32 godine, a ističe se i u međunarodnim projektnim aktivnostima gdje su nastavnici i saradnici ove visokoškolske ustanove izuzetno cijenjeni.

Gajanin je naglasio da su kadrovi sa ovog fakulteta najuspješniji kada je riječ o prolascima na konkursima za finansiranje projekata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać istakao je da resorno ministarstvo intenzivno podržava Poljoprivredni fakultet sa kojim učestvuje u brojnim aktivnostima.

- Raduje me da je poraslo interesovanje za upis studenata na ovaj fakultet jer to osigurava jednu budućnost Republike Srpske u proizvodnji hrane. Države koje samostalno mogu da proizvedu hranu i energiju biće sve značajnije na globalnom planu - naglasio je Bursać.