latinica  ћирилица
10/10/2024 |  13:37 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Andrićeva nagrada Srđanu Tešinu

Prestižna Andrićeva nagrada danas je uručena Srđanu Tešinu za zbirku pripovjedaka "Crna Anđelija i druge zverske priče".
Prestižna Andrićeva nagrada - Foto: SRNA
Prestižna Andrićeva nagradaFoto: SRNA

Tešin je na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu rekao da je san svakog srpskog pisca da bude dobitnik Andrićeve nagrade.

- Imamo samo jednog nobelovca i ova nagrada je ujedno najvažnija i u simboličnom i svakom drugom smislu, naročito za mene pripovjedača, jer dolazi kao kruna mog stvaralaštva - rekao je Tešin.

On smatra da je nagradu dobio u pravo vrijeme, s obzirom na to da ima 53 godine i da može da se nosi sa značajem same nagrade.

Tešin je ukazao da sve priče iz nagrađene zbirke govore o odnosu ljudi i životinja tako što je pokušavao da u ljudima nađe ono životinjsko, a u životinjama ono ljudsko.

Upravnik Zadužbine Maja Radonić podsjetila je da se nagrada "Ivo Andrić" dodjeljuje već 48 godina za najbolju pripovijetku, ciklus ili zbirku pripovjedaka napisanu na srpskom jeziku, naglasivši da je srpska pripovjedačka tradicija izrasla iz epskog nasljeđa i razvijana uporedo s njim.

- Ona opstaje i obnavlja se spajanjem drevnog i modernog u svakom novom književnom naraštaju, doboko ukorijenjena u svakom novom književnom naraštaju i u vijekovima srpske književnosti - rekla je Radonićeva na svečanosti.

Akademik Miro Vuksanović je ukazao da Zadužbina godinama priređuje program na dan koji je ove godine prvi put označila kao manifestaciju pod nazivom "Dan rođenja Ive Andrića".

- To je učinjeno radi preciznosti i da bi glasnije odjeknula svečanost pod čijim novim imenom sve što se dešava biva još svečanije - rekao je Vuksanović.

On je dodao da je veliko zadovoljstvo i privilegija saopštiti da u ovom mjesecu zadužbina romanima "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika" završava priređivanje cjelokupnog kritičkog izdanja djela Ive Andrića.

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića je 1976. godine ustanovila Andrićevu nagradu za najbolju pripovijetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.