latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:12 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Egzodus Srba iz Sanskog Mosta: 29 godina tuge i bola (VIDEO)

Simboličnim spuštanjem ruža i vijenca u Sanu, u Prijedoru je obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta. Do Odbrambeno-otadžbinskog rata u toj opštini živjelo ih je 27 hiljada. Svakog 10. oktobra, porodice poginulih i prognanih kojima je Prijedor od 1995. godine postao novi dom, obilježe ovu tužnu godišnjicu.
Egzodus Srba iz Sanskog Mosta -
Egzodus Srba iz Sanskog Mosta

Tužno sjećanje na posljednje dane u rodnom Sanskom Mostu navire i gotovo tri decenije od egzodusa. Za Sanjane, 10. oktobar podsjetnik je na tešku jesen 1995. godine kada su se spasavali kako je ko znao i umio.

- Toliko puta smo zalijegali, granate padale, samo jedna iza druge. To je užas bio. Bježi vojska prva a civili za njom - prisjeća se Ratko Miljuš.

Tada kao sedmogodišnjak Duško Došenović s porodicom proživio je neizvjesnost.

- Tog dana smo majka, brat, djed i baka sjeli s komšijama u traktor i uputili se u nepoznato. Otac je bio na ratištu, nismo znali gdje je. Tako da je velika žal i osjećam lično tugu i sjećanje na Sanski Most - kaže Duško Došenović, v.d. načelnika opštine Oštra Luka.

Za mnoge gradski most u Prijedoru je simbol spasa. Tuga za 505 boraca Šeste sanske brigade, koji su poginuli braneći ognjišta i danas je velika. Ruže i vijenci u Sani sjećaju i na njih.

- 29 godina je prošlo, tuge i jada. Ovi ljudi sami znaju šta su propatili, kroz šta su sve prošli. Znate dobro da je Šesta sanska brigada dala veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske. Nažalost, izgubila je svoju teritoriju, što nam je jako žao - priča Slaviša Knjeginić, potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor.

Ranko Kolar, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, kaže da ovakve stvari ne smiju biti zaboravljene.

- Poruka je danas da se ti događaji ne ponove na ovim prostorima. Sve što je bilo loše, što je bilo ružno, ne treba da zaboravimo, treba da pamtimo i treba da govorimo mladima i ako ne zaboravljamo, treba da vodimo računa da se nikad i nikome ne ponovi - istakao je Kolar.

Od predratnih 27 hiljada Srba, danas ih u Sanskom Mostu živi oko hiljadu.