latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:13 ⇒ 16:04 | Autor: RTS

Јužnokorejska književnica Han Kang dobitnica Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

Nobelova nagrada za književnost, kako je saopštio Nobelov komitet, dodjeljuje se južnokorejskoj autorki Han Kang "za njenu intenzivnu poetsku prozu koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života".
Han Kang (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Han Kang (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Han Kang je ćerka pisca Han Seungvona. Rođena je u Gvandžuu , a sa 10 godina se preselila u Sujuri, u Seulu , o čemu s ljubavlju govori u romanu Lekcije grčkog.

Studirala je korejsku književnost na Univerzitetu Јonsei. Njen brat Kan Dolim je takođe pisac.

Kang je započela svoju spisateljsku karijeru kada je jedna od njenih pesama objavljena u izdanju časopisa Society and Literature. Njen zvanični debi uslijedio je sledeće godine, kada je njena kratka priča Skerletno sidro pobijedila na književnom konkursu u Seulu Sinmun.

Njena prva zbirka priča, Ljubav prema Јeosu, objavljena je 1995. Do sada je objavila romane Crni jelen (1998), Tvoje hladne ruke (2002), Vegetarijanka (2007), Borba sa dahom (2010), Lekcije grčkog (2011), Ljudska dela (2014), Bela knjiga (2016) i Mi se ne rastajemo (2021). Zbirku poezije Stavljam veče u fioku (2013), knjige eseja, uključujući Ljubav i stvari oko ljubavi (2003), Tiho pevane pesme (2007).

Han Kang je takođe muzičarka i vizuelna umjetnica, a njen rad često odražava obje ove sklonosti. Tvoja hladna ruka (2002) vrti se oko priče o vajaru i njegovom modelu. Kada je objavila knjigu eseja Tiho pevane pjesme (2007), objavila je CD sa deset pjesama koje je komponovala, napisala tekstove i snimila. U početku nije nameravala da pjeva, ali Han Јung Rim, muzičar i producent, insistirao je da sama snimi pjesme.

Od ljeta 2013. godine , predavala je kreativno pisanje na Institutu za umetnost u Seulu.

Godine 2018, roman Voljenom sinu izabran je za umetnički projekat "Future Library" škotske umetnice Kejti Paterson. Biće objavljen 2114. godine u antologiji od 100 tekstova. Do tada će se rukopis čuvati u biblioteci u Oslu u neobjavljenom i nepročitanom obliku.

Dobitnik je Bukerove nagrade 2016. godine. i francuske nagrade Mediči 2023. godine za najbolje djelo na stranom jeziku.

Han Kangova fizička empatija prema ekstremnim životnim pričama je pojačana njenim gustim metaforičkim stilom. Lekcije grčkog iz 2011. je zadivljujući prikaz neobične veze između dve ranjive osobe. Mlada žena koja je, nakon niza traumatičnih iskustava, izgubila moć govora, povezuje se sa svojim učiteljem, koji i sam gubi vid, na starogrčkom. Knjiga je prelijepa meditacija o gubitku, intimnosti i krajnjim uslovima jezika, stoji u obrazloženju Andresa Olsona, predsednika Nobelovog komiteta.