latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:17 ⇒ 15:23 | Autor: RTRS

Autoputevi Srpske: Korigovana kategorizacija motornih vozila pri naplati putarine

Vlada Republike Srpske usvojila je predloženu Uredbu o izmjenama uredbe o visini putarine na auto-putevima u Srpskoj, kojom su predviđene određene korekcije u kategorizaciji motornih vozila pri naplati putarine, saopšteno je iz Autoputeva Srpske.
Auto-put - Foto: RTRS
Auto-putFoto: RTRS

Usvajanju navedene uredbe, prethodila je izmjena Pravilnika o naplati putarine u dijelu koji se odnosi na visinu i broj osovina na vozilu.

Dosadašnjim odredbama pravilnika, visina vozila na prvoj osovini bila je određena na 1,3 metra, te sa na osnovu tog podatka i broja osovina, utvrđivalo da li je vozilo u prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj kategoriji.

Preciznije, ispod 1,3 metra visine bila su vozila iz prve kategorije sa dvije osnovine, kao i druge kategorije sa tri i više osovina. Iznad 1,3 metra visine, bila su vozila treće kategorije sa dvije ili tri osovine, kao i vozila četvrte kategorije sa četiri i više osovina.

Navedenim izmjenama pravilnika i novom uredbom definisano je da su u prvoj kategoriji motorna vozila sa dvije osovine i visinom na prvoj osovini nižom od 1,3 metra ili ukupnom visinom nižom od 1,9 metra, navodi se u saopštenju.

Iz Autoputeva Srpske objašnjavaju da "u drugu kategoriju spadaju motorna vozila sa ili bez priključnog vozila sa tri ili više osovina, visinom na prvoj osovini nižom od 1,3 metra ili ukupnom visinom nižom od 1,9 metra, kao i motorno vozilo sa dvije osovine i visinom na prvoj osovini jednakom ili višom od 1,9 metra i nižom od 2,9 metra".

- U trećoj kategoriji su sva motorna vozila sa dvije ili tri osovine i visinom na prvoj osovini višom od 1,3 metra i motorna vozila sa ili bez priključnog vozila sa visinom na prvoj osovini jednakom ili višom od 1,9 metra i nižom od 2,9 metra. U četvrtoj kategoriji su motorna vozila sa četiri ili više osovina i visinom na prvoj osovini višom od 1,3 i ukupnom visinom jednakom ili višom od 2,9 metra - navode iz Autoputeva Srpske. 

Ovim izmjenama Јavno preduzeće Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banjaluka približilo je dosadašnju kategorizaciju motornih vozila evropskim standardima, od čega će najviše benefita imati vozila čija je ukupna visina u rasponu višem od 1,9 metra i nižem od 2,9 metra.

Istom uredbom navedeno je da se putarina na auto-putevima u Srpskoj, osim konvertibilnim markama, može plaćati i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatnom i bankovnim karticama. Pod efektivnim stranim novcem podrazumijeva se evro.