latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:36 ⇒ 15:37 | Autor: TANЈUG

Leposavić: Korisnici Centra za socijalni rad uplašeni i zabrinuti zbog najave Prištine o iseljenju

Ispred kancelarije Centra za socijalni rad u Leposaviću danas se okupio veliki broj korisnika socijalne pomoći koji ne žele da Centar, čije iseljenje traži Priština, bude izmješten ili zatvoren.
Leposavić (Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ) -
Leposavić (Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ)

Direktor Centra za socijalni rad Nataša Nastić izjavila je da su korisnici, iz straha da će doći do zatvaranja Centra za socijalni rad i da će ostati bez bilo kakvih primanja, došli sa zahtjevom za bilo kakvu novčanu pomoć ili za bilo kakav vid pomoći u materijalu, namirnicama i higijeni.

Ona je za TV Most rekla da se Centar za socijalni rad bavi obradom kompletne dokumentacije vezano za sve isplate, sva davanja, finansijska ili materijalna, smještajem djece i odraslih u domove, zbrinjavanjem djece bez jednog ili oba roditelja, izdavanjem potvrda o pravu na roditeljstvo prilikom rođenja djeteta, vršenjem i procjenom davanja uputa za pratioce hendikepiranoj djeci, starim i nezbrinutim licima, kao i svim vidovima nasilja u porodici, pomoći izbjeglicama i interno raseljenim licima.

Naglasila je da će zatvaranje centra dovesti do još većeg iseljavanja stanovništva.

- To je najugroženija kategorija stanovnika, mnogo je korisnika, prosto ti ljudi nemaju sredstva da kupe osnovne životne namirnice - navela je Nastić.

Korisnici socijalne pomoći finansirane od Vlade Srbije zabrinuti su i uplašeni.

- Prilično je teško, ja i sin smo korisnici, ima nas desetoro u porodici, mnogo loše za nas koji primamo socijalnu pomoć - rekao je jedan od korisnika socijalne pomoći.

Korisnica socijalne pomoći navodi da je bolesna, da živi sama i da je odlazak u Rašku za socijalnu pomoć dodatna otežavajuća okolnost.

Gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, izabran na izborima na kojima Srbi nisu učestvovali, 7. oktobra je uputio zahtjev da se Centar za socijalni rad u Leposaviću iseli iz prostorija koje koristi u roku od sedam dana.