latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:58 | Autor: RTRS

U nedjelju saborno okupljanje u Tuzli

Prilika za još jedan sabor u Sabornom hramu u Tuzli biće 13. oktobra 2024. godine kada će mitropolit Fotije, uz sasluženje više arhijereja SPC, osveštati freske/ikone kojima je prvi put u svojoj dugoj istoriji ukrašen Saborni Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, sapšteno je iz Mitropolije zvorčniko-tuzlanske.
Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli - Foto: RTRS
Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u TuzliFoto: RTRS

Biser Pravoslavlja i nacionalni spomenik kulture srpskog naroda u BiH, tuzlanski Saborni hram, odolijeva vijek ipo teškim vremenima i sa svojim svetlo-plavim visokim kupolama "kao golubica stoji, spremna ka nebesima da uzleti", kako u pesmi piše mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije.

- Toga dana nema prečeg posla ni važnije dužnosti nego da budemo u Tuzli, kako bi, pored svega navedenog, pružili podršku sveštenstvu i pravoslavnim tuzlacima koji su marljivo činili sve da ovakvim sjajom sija jedan od najlepših hramova na ovim prostorima - navodi se u saopštenju.

U prethodnim godinama su se velikim duhovnim i građevinskim poduhvatima nad ovim hramom obistinile reči crkvene pesme koje kažu: "Svako svoje zrno nade nek prinese Hlebu Spasa, kako je divno Gospode kad hram vaskrsava".

Sveta arhijerejska Liturgija počinje u 9 sati.

Pokrovitelj osvećenja i veliki dobrotvor Sabornog hrama u Tuzli je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uz pomoć Vlade Srbije i ministra u Vladi Srbije gospodina Nenada Popovića.

- Za one koji nisu u mogućnosti da dođu sopstvenim prevozom, organizovan je besplatan autobuski prevoz iz Bijeljine, Brčkog, Dervente, Zvornika, Lopara, Petrova, Osmaka, a sve informacije o istom možete dobiti u svojim hramovima - ističe se u saopštenju.