latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:58 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

"Oktobarski pravnički dani" u Tesliću: Stigao veliki broj međunarodnih pravnika (VIDEO)

21. "Oktobarski pravnički dani" otvoreni su u Tesliću. U dva dana, u okviru teme "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema" predstaviće se 52 autora sa 43 naučna rada iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Ruske Federacije i Međunarodnog udruženja pravnika sa sjedištem u Moskvi.
Oktobarski pravnički dani u Tesliću - Foto: RTRS
Oktobarski pravnički dani u TeslićuFoto: RTRS

Za dvadeset jednu godinu , na oktobarskim pravničkim danima predstavilo se nekoliko hiljada pravnika sa jednim ciljem - pomoći izgradnji funkcionalnog pravnog sistema. Sa istim zadatkom okupili su se i ove godine.

- Mi pokušavamo da jasno upozorimo da je BiH veoma krhka kad je u pitanju izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema, da se ti pojedini tzv. visoki predstavnici naročito u posljednje vrijeme imajući ovog posljednjeg koji je nelegitiman i nelegalan. Dakle pokušavaju predstaviti kao nekog ko može da donosi zakone, da kreira unutrašnju politiku, često puta vrše pritisak i na Ustavni sud BiH - kaže akademik Vitomir Popović, predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske. 

Pravnici su jednoglasni - na jasan način ukazaće na sve ono što smatraju da nije u skladu sa standardima i normama domaćeg ili međunarodnog prava. Biće doneseni i zaključci koji će biti dostavljeni izvršnim, zakonodavnim i sudskim organima.

- Neki budu implementirani u zakonske propise, a u drugim slučajevima zakonski propisi se dodatno razrađuju i tumače i na taj način sudije i tužioci imaju priliku da ih u praktičnoj primjeni bolje razumiju odnosno bolje primjenjuju - poručio je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Nevenko Vranješ, ombudsman BiH, kaže da je to dio transformacije pravnog sistema u evropske integracije.

- Dolaze različiti stručnjaci, profesori i ljudi iz prakse koji ovdje razmjenjuju najviše pravnu praksu i ti modeli pravne prakse su veoma značajni za nas, pogotovo na putu transformacije našeg pravnog sistema za eventualno evropske integracije - poručio je Vranješ.

Među učesnicima su i eksperti iz Srbije i Ruske Federacije, sa kojima Udruženje pravnika Srpske ima dugogodišnju plodotvornu saradnju.

- Na ovakvim skupovima, a više takvih skupova je i u Srbiji i Republici Srpskoj, zauzimamo stavove, donosimo zaključke, dostavljamo zakonodavnim organima i to kasnije biva pretočeno u normu. Da nije toga sigurno i da nije takvih skupova sigurno da naše krivično zakonodavstvo, mislim na krivično zakonodavstvo Republike Srpske, na krivično zakonodavstvo Srbije ne bi bilo takvo kakvo jeste - rekao je akademik Stanko Bejatović, predsjednik Srpskog udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu.

Konstantin Rebec, izvršni sekretar Međunarodnog udruženja pravnika Ruske Federacije, ističe značaj ovakve saradnje.

- Ta saradnja dva udruženja je veoma korisna i ona je u funkciji boljeg života građana i Rusije i Republike Srpske - poručio je Rebec.

Organizatori savjetovanja su Udruženje pravnika Republike Srpske, Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, sa suorganizatorima, a generalni pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.