latinica  ћирилица
10/10/2024 |  17:33 | Autor: TANЈUG

Šolc: Njemačka uskoro ponovo šalje oružje u Izrael

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će ta država uskoro poslati novu tranšu oružja Izraelu, demantujući navode da je Berlin donio odluku o prekidu isporuke oružja bliskoistočnom savezniku.
Olaf Šolc (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Olaf Šolc (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- Nismo odlučili da ne isporučujemo oružje. Mi smo isporučili oružje i isporučićemo oružje - rekao je Šolc u parlamentu na skupu povodom komemoracije žrtava napada Hamasa 7. oktobra.

Vlada je donijela odluke "koje takođe osiguravaju da će uskoro biti daljih isporuka", rekao je kancelar, prenosi Rojters.

Merc, lider nemačke konzervativne opozicije, optužio je vladu da odlaže izvoz oružja u Izrael, uključujući municiju i rezervne dijelove za tenkove.

- Savezna vlada nedjeljama i mjesecima odbija da izda dozvole za izvoz municije, pa čak i rezervne dijelove za tenkove - rekao je Merc na sjednici parlamenta.

Odobrenja Njemačke za izvoz oružja u Izrael naglo su smanjena ove godine, a odobreno je samo oružje u vrijednosti od 14,5 miliona evra od januara do 21. avgusta, prema podacima koje je dalo Ministarstvo ekonomije u odgovoru na poslaničko pitanje.

Njemačka je 2023. godine odobrila izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona evra, uključujući vojnu opremu i ratno oružje, što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022, pokazuju podaci ministarstva.