latinica  ћирилица
10/10/2024 |  18:12 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Košarac: Savjet ministara nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku

Savjet ministara nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku na koju je potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH, napisao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac na svom Instagram nalogu.
Dubrovnik (Foto: EPA/ANTONIO BAT) -
Dubrovnik (Foto: EPA/ANTONIO BAT)

Košarac je istakao da se "Krišto ponovo odlučila na jednostran pristup, samovolju i nekorektno političko ponašanje, izigravajući premijera nepostojeće vlade BiH".

- Ona to nije. BiH nema vladu, već Savjet ministara koji se sastavlja od ministara iz Srpske i FBiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništva BiH. Krišto je predsjedavajuća koja ne može potpisati ništa bez saglasnosti Savjeta ministara, pogotovo ne bez saglasnosti Predsjedništva BiH u čijoj je ustavnoj nadležnosti vođenje spoljne politike. Borjana Krišto je možda mogla u lično ime istupati u Dubrovniku u vezi sa ukrajinskim sukobim, ali je nedopustivo da u ime BiH govori o "ruskoj agresiji" - naveo je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Košarac je napomenuo da "to nije stav Republike Srpske, niti njenih predstavnika na zajedničkom nivou".

- Samim tim, to nije zvaničan stav BiH. Borjana Krišto ne govori, niti može govoriti u ime nas iz Republike Srpske! Stav Srpske o dešavanjima u Ukrajini je poznat i neprihvatljiva nam je konstatacija o "ruskoj agresiji". Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemjerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus u BiH ne postoji - zaključio je Košarac.