latinica  ћирилица
10/10/2024 |  18:35 ⇒ 18:35 | Autor: ATV

Mnogi nisu znali: Kako kandidati sa manjim brojem glasova ipak prođu u Skupštinu?

Član Opštinske izborne komisije Foča Vide Vuković objasnio je kako pojedini kandidati za odbornike u Skupštinama gradova/opština koji su imali manji broj glasova na izborima ipak mogu da uđu u Skupštinu, a oni koji su imali veći broj glasova da ne dobiju mandat.
Izbori, glasanje - Foto: SRNA
Izbori, glasanjeFoto: SRNA

Za izbor odbornika unutar izbornih lista, objašnjava Vuković, ne odlučuju samo pojedinačni glasovi, već i pozicija na listi u slučajevima kada pojedini kandidati nisu prešli cenzus od deset odsto od broja glasova svoje liste.

- U tom slučaju, prednost ima kandidat koji je na boljoj poziciji na listi, bez obzira što se može desiti da ima daleko manji broj glasova od nekog kandidata koji je niži redni broj, ali nije ostvario cenzus od deset odsto - rekao je Vuković.

Kako kaže, mnogima to nije bilo poznato.

- Kandidati koji su niže na kandidatskoj listi imaju manju mogućnost da prođu za odbornike i pored toga što imaju više glasova. Doći će do situacije da će neki kandidati proći za odbornike sa manjim brojem glasova od onih sa većim brojem glasova, jer im pozicija na listi to omogućava - rekao je Vuković.