latinica  ћирилица
10/10/2024 |  19:04 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Posljednje ročište u postupku protiv Dodika i Lukića potvrdilo da Sud BiH radi pod pritiskom stranih ambasada (VIDEO)

I posljednje ročište u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića potvrdilo je da sudija Sena Uzunović postupa po tuđem nalogu, da je treba izuzeti iz predmeta ali i da su Sud i Tužilaštvo pod pritiskom stranih ambasada. Na ovo je upozorila pravna struka. To što će Tužilaštvo uvoditi nove dokaze, poput engleske verzije aneksa 10 Dejtona sa sajta UN, smatraju pogodovanjem jednoj strani u postupku, što je neprihvatljivo.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Novo ročište, novi apsurdi. Novi ispadi postupajućeg sudije i najava novih dokaza Tužilaštva - dugoočekivanog Aneksa 10. I to nije originalna, već sa interneta, nepotpisana verzija. Ukratko - dokaz koji ne može biti prihvaćen kao dokaz.

- Ispis sa internet stranice nikako ne može biti dokaz. Ukoliko uvedete DMS, Opšti okvirni sporazum za mir morate ga uvesti kao dokument koji je ovjeren, koji je vjerodostojan. Vjerodostojnost se ne može utvrditi na internet sajtu bilo kojem - kaže Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske i bivši predsjednik VSTS.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske ističe:

- Samo uvođenje nekih novih dokaza, na način kako to Tužilaštvo predlaže u konkretnom postupku jeste nešto što je zabrinjavajuće, jer i tužilačka strana i odbrana moraju da imaju jednake pozicije u svakom krivičnom postupku. Ne može se nikome ići, kolokvijalno rečeno, na ruku da bi uspio u postupku.

Za pravnu struku, ovakvo postupanje pokazalo je i da Tužilaštvo BiH nije izraslo u poziciju koja se od ove pravosudne instutucije očekivala. Očigledno je, kažu, da je i Sud BiH u istoj poziciji.

- Da su oni pod visokim pritiskom pojedinih ambasada, tzv. Visokog predstavnika i da je to nešto što je sramno, ruši pravnu poziciju i Suda i Tužilaštva - rekao je Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Narušenom, pravnici smatraju, i poziciju Sene Uzunović kao postupajućeg sudije. Nakon jučerašnjeg ponašanja u sudnici, zahtjev odbrane za njeno izuzeće, kažu, više je nego opravdan.

- Ona je sada u sudnici demonstrirala vrlo jasno svoj lični odnos prema optuženom, u ovom slučaju prema predsjedniku Republike gospodinu Dodiku. Taj lični odnos koji se demonstrira kroz galamu, vrijeđanje, provođenje nasilja, ne odgovara onome što se može raditi, što sudija može da radi u sudnici - dodao je Tegeltija.

Identičnog je mišljenja i Vitomir Popović:

- Da je iole moralna, kao bivši vojni sudija u Mostaru, u vrijeme rata ona dobro zna kakve je odluke donosila, nije joj mjesto uopšte da bude sudija Suda BiH.

Sagledavajući kompletan kontekst postupka, ističu pravnici, postavlja se pitanje svrsishodnosti vođenja postupka, jer pitanje je, dodaje, i za šta odgovara predsjednik Republike Srpske u tom predmetu – za potpisvanje akata najviše zakondavne institucije, što mu je po ustavu i obaveza.