latinica  ћирилица
10/10/2024 |  19:05 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Rogatica: Zasađena prva plantaža Pančićeve omorike (VIDEO)

Na parceli Šumskog gazdinstava "Sjemeć" na Borikama kod Rogatice zasađena je prva plantaža Pančićeve omorike sa 1.500 sadnica. Ovo je nastavak projekta od prije dvije godine kada je na lokalitetu Tesla kod Rogatice prikupljeno sjeme sa preko 100 stabala.
Pančićeva omorika - Foto: RTRS
Pančićeva omorikaFoto: RTRS

Nakon što je sjeme sakupljeno prije dvije godine, ono je ručno dorađeno uz adekvatna ispitivanja kvaliteta i klijavosti. Sadnice su proizvedene u Centru za sjemensku rasadničku proizvodnju u Doboju u kontrolisanim uslovima.

- Onda smo izvršili sjetvu u kontejnere, koristeći najsavremeniju tehnologiju sjetve i održavanja tj. proizvodnje sadnog materijala. Mjerili smo ih i podizali i na kraju ih donijeli na teren gdje pripadaju - istakao je Borislav Cvjetković, prodekan za Naučno istraživački rad Šumarskog fakulteta univerziteta Banjaluka.

- Svaka sadnica ima svoju markaciju. Na kraju radnici Šumskog gazdinstva naprave rupu i mi ubacijmo sadnicu i zagrnemo zemlju - priča Branko Mandić, student Šumarskog fakutleta u Banjaluci.

Šumsko gazdinstvo Sjemeć iz Rogatice će brinuti o sadnicama, slijedi navodnjavanje i zagrađivanje parcele.

- Plataža pripada Šumskom gazdinstvu i nadamo se da će uspjeti sadnice. Parcela je prvo obrađena, dubinsko oranje, freziranje i pripreme za sadnju - naglasio je Mladen Lakić, direktor ŠG Sjemeć Rogatica.

Pančićeva omorika je ugrožena vrsta i raste samo u slivu Drine i zbog toga se mora sistemski piristupiti njenoj zaštiti.

- Za svaku sadnicu se zna ko joj je majka, gdje je porijeklo, gdje sakupljeno sjeme i geografskoj širini i dužina pozicije matičnog stabla - istakao je profesor Milan Mataruga.

Dragan Kovačević, iz Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, naglašava značaj ovog projekta.

- Ovo su održivi depoi ili baze gdje moramo sačuvati genetski materijal gdje možemo sačuvati ovu populaciju u slučaju katastrofe, možemo izvući gen materijala i vratiti ga na svoje mjesto - kaže Kovačević.

Tokom narednih 15-tak dana biće zasađene još dvije plantaže Pančićeve omorike u Srebrenici i Višegradu.