latinica  ћирилица
10/10/2024 |  21:15 ⇒ 21:16 | Autor: SRNA

Florida na udaru uragana "Milton"; Poginulo najmanje deset osoba (VIDEO)

Najmanje deset ljudi je poginulo, a milioni su ostali bez struje usljed udara uragana Milton na dijelove američke države Floride, ali oluja nije izazvala katastrofalni talas sa okeana.
Bradenton, Florida (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Bradenton, Florida (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je na brifingu u Bijeloj kući da Vlada ima izvještaje o najmanje 10 smrtnih slučajeva usljed udara uragana.

U okrugu Sent Lusi na istočnoj obali Floride niz tornada odnio je živote pet ljudi, a tamošnji timovi za potragu i spasavanje pretražuju teško pogođena područja, uključujući park za mobilne kućice.

Na Floridi je do 20.00 časova potvrđeno 19 tornada. Dan ranije registrovano je oko 45 tornada, uglavnom u centralnim i istočnim dijelovima države, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Guverner Ron Desantis rekao je da je država izbjegla "najgori scenario", ali je ipak pričinjena velika šteta.

On je dodao da oluja nije pričinila veću štetu na lokalnim lukama. "Analizirali smo štetu u lukama na istočnoj obali Floride i mislim da je mala ili nikakva. Luka Tampa mi se čini sasvim u redu", rekao je Desantis novinarima.

Oblast oko zaliva Tampa nije zahvaćena olujom koje su se svi najviše bojali.

Više od tri miliona kuća i firmi na Floridi danas je bez struje, a mnogi struju nemaju još od uragana Helen prije dvije sedmice.

U području Tampe oluja je obarala drveće, krhotine su letjele, a vjetar je obarao dalekovode.

Neka naselja su poplavljena, ali tačna procjena štete uslijediće naknadno.