latinica  ћирилица
10/10/2024 |  21:34 ⇒ 21:37 | Autor: SRNA

Otvorena izložba posvećena velikoj vajarki i slikarki Rajki Merćep

Izložba posvećena jednoj od najznačajnijih i najstarijih vajarki, keramičarki i slikarki Rajki Merćep, rođenoj u Bileći prije 120 godina, otvorena je večeras u istoimenoj umjetničkoj galeriji u bilećkom Domu kulture.
Izložba posvećena Rajki Merćep - Foto: SRNA
Izložba posvećena Rajki MerćepFoto: SRNA

Direktor Doma kulture "Јevto Dedijer" u Bileći Lazar Gnjato rekao je novinarima da je ovo velika stvar za Bileću, te da su u Rajki pronašli i otkrili veliki potencijal na kome će graditi imidž Bileće.

- Bileća zaista ima mnoštvo uglednih i istaknutih umjetnika, ali mislim da se Rajka izdvaja od svih. To je umjetnica koja je u Parizu dobila najviša moguća priznanja - rekao je Gnjato.

Gnjato je zahvalio Udruženju Bilećana u Beogradu, koje se trudi da uredi jedan bogat legat, otkupljen uz pomoć porodice Mišeljić, navodeći da je proces restauracije u toku.

On se nada da će, kada to bude završeno, uspostaviti legat Rajke Merćep u istoimenoj galeriji koja je večeras otvorena.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je novinarima da je radostan što se velikan Rajka Merćep kroz ovu izložbu "vratila kući".

- Ona je veliko ime jugoslovenske likovne scene. Večeras smo ovdje donijeli njene crteže, a inače Umjetnička galerija BiH posjeduje veliki fundus njenih radova u svim tehnikam - rekao je Krsmanović.

Izložbu "Rajka Merćep: Iz mape - 120 godina od rođenja" organizovao je Dom kulture "Јevto Dedijer" i Udruženje građana "Eho" u okviru Omladinskog festivala "Orfej".