latinica  ћирилица
11/10/2024 |  08:29 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

Vranješ: Građani da se izjasne o procesu protiv predsjednika Srpske pred Sudom BiH (VIDEO)

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ rekao je za RTRS da je što prije potrebno raspisati referendum u Republici Srpskoj na kojem bi se građani izjasnili da li treba da se vodi proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića i da li bi prihvatili presudu.
Aleksandar Vranješ (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Aleksandar Vranješ (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmjeren na rušenje autonomije Republike Srpske - rekao je Vranješ, dodajući da je jedinstvo u ovom trenutku, kada se Srpska suočava sa brojnim udarima i izazovima, ključno.

On je stakao da je suđenje Dodiku i Lukiću apsurdno, kao i postojanje Suda i Tužilaštva BiH koji, kako kaže, rade protiv Srpske i srpskog naroda.

Vranješ je podsjetio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani.

- Nepostojeći sud na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsjedniku Srpske na bazi nepostojećeg krivičnog djela koji je nametnuo neostojeći visoki predstavnik - rekao je Vranješ.

On je istakao da ovim procesom, koji je nazvao lakrdijom, žele Dodiku da uskrate pravo na političko djelovanje i da se obračunaju sa nosicima vlasti iz reda srpskog naroda na teritoriji BiH

- Imamo potpuni apsurd kada je riječ o procesu i vidimo da nikakv racionalni, pravni mehanizam ne može to da objasni. Dodik je pristao na sve ovo kako bi upravo sav ovaj apsurd raskrinkao  - rekao je Vranješ.

Vranješ je istakao da iza procesa stoji i dio međunarodne zajednice, posebno Ambasada SAD, koja tretira BiH kao svoju koloniju.