latinica  ћирилица
11/10/2024 |  10:15 ⇒ 10:24 | Autor: RTRS

Novi trend u Rusiji: U borbi sa stresom zaposlenima pomažu foke (VIDEO)

Stres i izgaranje su neki od najvećih problema današnjice - oni nemilosrdno "melju" i mlađe generacije, ali i iskusne profesionalce. Borba sa burnautom nije laka, a mnogi zbog pritiska odlaze u krajnost i biraju ne toliko zdrave načine opuštanja. Srećom, Rusi su za borbu sa ovim problemom pronašli mnogo bolji način i sada, kada ih savlada osjećaj da su "pregorjeli" na poslu, odlaze u prirodu.
Plivanje u zaleđenoj vodi (foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD - ilustracija) -
Plivanje u zaleđenoj vodi (foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD - ilustracija)

U Nacionalnom parku Kandalakša, nedaleko od grada Murmanska, organizovano je nešto posebno: ljekoviti kompleks za borbu sa stresom i burnautom. Svako ko osjeća da gubi tlo pod nogama zbog količine posla i prevelikog pritiska ovamo može doći i opustiti se u jedinstvenom prirodnom okruženju i društvu životinja.

Rehabilitacija počinje oblačenjem u specijalne vodene skafandere koji su otporni na niske temperature, nakon čega slijedi ulazak u Bijelo more, gdje se sa jedne strane spajaju pučina i horizont, a sa druge strane prostiru snijeg i led. Na ovoj avanturi "pregorjelim" zaposlenima redovno se pridružuju i stanovnici mora, foke, kojima je to prirodno stanište.

Dobar osjećaj nakon ovakvog vida opuštanja je praktično zagarantovan: boravak u potpuno nepoznatom okruženju, plivanje u ledenoj vodi i nevjerovatan pogled na beskrajnu vodenu površinu i snijeg sa kopnene strane zasigurno skidaju teret sa duše, a efekat relaksacije povećava i igra sa životinjama. I to poprilično egzotičnim, budući da mjesta za druženje sa njima u gradovima.

Osim toga, boravak hladnoj vodi pozitivno utiče na opšte zdravlje - poboljšava cirkulaciju krvi, a ujedno i rad srčanog mišića, podstiče angažovanje dijelova muskulature koji zbog sedentarnog načina života djelimično atrofiraju i pokreće rad imunog sistema, koji je odgovoran za zaštitu organizma od štetnih faktora iz spoljašnje sredine.