latinica  ћирилица
11/10/2024 |  10:53 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Košarac: Političke igrarije Kluba Bošnjaka koje vrijeđaju zdrav razum

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da su političke igrarije u vezi višemjesečne blokade rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od Kluba Bošnjaka dosegle vrhunac manipulacije koja vrijeđa zdrav razum i u kojoj su svi tobože za EU, ali u praksi neće da ispunjavaju uslove.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je podsjetio da više od osam mjeseci Klub Bošnjaka blokira rad Doma naroda i da ne žele da se izjašnjavaju o predloženom zakonu o Ustavnom sudu BiH, jer su protiv odlaska stranih sudija, iako je to jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- /Majkl/ Marfi i /Kristijan/ Šmit su im dali vjetar u leđa, pa misle da mogu kako hoće i da se prema uslovima iz EU agende mogu odnositi kao prema švedskom stolu sa kojeg će uzeti šta im odgovara. Zbog toga što zakon o Ustavnom sudu BiH ne žele na meniju, daju sebi za pravo da parališu Dom naroda - konstatovao je Košarac.

    View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Ukazuje da Marfi sve to ćutke posmatra, a onda se naprasno probudi iz osmomjesečnog sna i tobože oštro osudi blokade.

- A onda se i Elmedin Konaković sjeti da blokada nije u redu iako u Kolegijumu Doma naroda sjedi član njegove stranke /Kemal/ Ademović, koji zdušno učestvuje u opstrukciji rada ovog doma. Paradoksalno i apsurdno ponašanje koje, zaista, vrijeđa inteligenciju - istakao je Košarac.

On je napomenuo da ih sve to ne sprečava da neosnovano i lažno optužuju Republiku Srpsku za zastoj na EU putu.

- Istina je na strani Republike Srpske, koja je uradila svoj dio posla striktno poštujući Ustav i Dejtonski sporazum. Svaki iskorak na EU putu ostvaren je zahvaljujući proaktivnoj ulozi institucija Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou - naveo je Košarac na Instagramu.

To su neosporne činjenice, ističe Košarac, ma koliko se bošnjački politički faktor uz podršku Marfija i Šmita trudio da to ospori svakodnevnim neosnovanim napadima na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

- Istina je da BiH ne može ni milimetar naprijed sve dok u njenim institucijama sjede stranci i njihovi poslušnici. Oni koji tobože zagovaraju EU put, istovremeno lobiraju za ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i OHR-a, iako je sama EU rekla da pod protektoratom ova zemlja ne može biti dio evropske porodice - istakao je Košarac.