latinica  ћирилица
11/10/2024 |  11:31 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Vučić: Posjeta Erdogana doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
Vučić i Erdogan (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Erdogan (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Vučić je na Instagramu naveo da je posjeta jednog od najuticajnijih državnika savremenog svijeta, kakav je Erdogan, za Srbiju uvijek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obilježena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

- Na političkom planu, ova posjeta daje zamah jačanju odnosa između naše dvije zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je nerijetko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta - naveo je Vučić.

On je istakao da "Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje i da upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbjednosti i ekonomije".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je rekao da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata Erdoganove posjete.

- Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmjeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama - rekao je on.

Vučić je naglasio da je zato ova posjeta važna za Srbiju, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu.

Predsjednici Srbije i Turske potpisali su više bilateralnih sporazuma između ove dvije države koji će značajno unaprijediti odnose dvije zemlje u brojnim oblastima.

Potpisani su memorandumi o razumijevanju između ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti upravljanja krizama u vanrednim situacijama u oblasti rada zapošljavanja i socijalne sigurnosti, između ministarstava privrede, te ministarstava rudarstva i energetike u oblasti energetske tranzicije.

Osim toga, potpisana je i odluka o izmjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini, koja se odnosi na izmjenu pojma proizvoda sa porijeklom i metodama administrativne saradnje.

Potpisani su i sporazumi u oblasti sporta, saradnji mladih, kao i razumijevanja u oblasti medija i javnog informisanja.

Na svečanoj ceremoniji potpisan je i sporazum o saradnji Beograda sa turskim gradom Gazijantep, kao i sporazumi o saradnji dva državna arhiva i istorijskih instituta.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan.

Dvojica predsjednika će od 16.00 časova prisustvovati biznis-forumu.

Sasatanku Vučića i Erdogana prethodio je svečani doček turskog predsjednika ispred Palate Srbije.