latinica  ћирилица
11/10/2024 |  11:43 | Autor: SRNA

Župljanin: Helez manipuliše i obmanjuje javnost o proizvodnji dronova

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin rekao je da se izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o navodnoj proizvodnji dronova u BiH svodi na klasičnu manipulaciju i obmanu javnosti s ciljem podizanja tenzija, jačanja ratnohuškačke retorike i ispaljivanja otrovnih strijela prema Republici Srpskoj.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Raspoloživi podaci govore da ono što ministar Helez pokušava predstaviti kao dron proizveden u BiH predstavlja očiglednu neistinu, jer se, kako više izvora potvrđuje, radi o uvezenim dronovima iz Kine, koji su trebali pokazati da će proizvoditi iste takve -  rekao je Župljanin Srni.

On je ukazao da je Helez ostao dužan da javnosti odgovori na pitanja gdje su dronovi čiju je proizvodnju najavljivao, gdje se tačno u BiH proizvode i za koga, da li postoje ugovori sa partnerima i po čijoj dozvoli i odobrenju se proizvode?

- Helezove manipupacije i obmane neće zaplašiti nikoga u Republici Srpskoj, ali, takođe, sigurno je da će nadležne institucije u Republici Srpskoj pomno pratiti sve izazove, rizike i prijetnje, ma od koga i ma odakle dolazile - istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, žalosna je činjenica da velike neistine i prljave insinuacije dolaze od onih koji bi najviše trebali da brinu o bezbjednosti svih građana u BiH, uključujući i Srbe i srpski narod u Republici Srpskoj.

Župljanin je podsjetio da je Helez u proteklom periodu često obmanjivao domaću javnost informacijama različitog karaktera i porijekla.

- Svrha svih ovih obmana i manipulacija bila je podizanje tenzija, jačanje ratnohuškačke retorike i ispaljivanje otrovnih strijela prema Republici Srpskoj i nosiocima vlasti u Republici Srpskoj, a konačan cilj je trebao biti stvaranje straha i panike kod srpskog naroda i okretanje srpskog naroda protiv vlastitog rukovodstva - zaključio je Župljanin.

Portal Kliks juče je objavio da dronovi koji su nedavno predstavljeni na Zeničkom privrednom sajmu kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje iz Sarajeva uvezeni su iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez demantovao je ovu informaciju, tvrdeći da BiH proizvodi svoje dronove na pet mjesta i da to nije nikakva tajna, ali nije naveo lokacije na kojima se vrši proizvodnja.