latinica  ћирилица
11/10/2024 |  12:09 ⇒ 12:09 | Autor: Agencije

Ogromna potražnja za romanima nobelovke

Knjige južnokorejske književnice Han Kang prodate su u više od 130.000 primjeraka u onlajn knjižarama u Јužnoj Koreji za manje od jednog dana nakon što je u Stokholmu objavljeno da je ona ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost.
Han Kang (Foto: EPA-EFE/Kukminilbo/Kukinews, ilustracija) -
Han Kang (Foto: EPA-EFE/Kukminilbo/Kukinews, ilustracija)

Knjige Han Kang su sada rasprodate i dostupne su samo u pretprodaji. Prodaja pojedinih njenih knjiga povećana je i nekoliko hiljada puta od kako je dobila Nobelovu nagradu.

Iz onlajn knjižara su rekli da je do sada bio popularan njen roman "Vegetarijanac", a da se, nakon što je dobila Nobela, prodaju sve njene knjige. Nobelov komitet saopštio je juče da je Han Kang dobila Nobelovu nagrade za književnost "za svoju napetu poetsku prozu koja se suočava sa traumama iz istorije i koja otkriva krhkost ljudskog života".

Han Kang je rođena 1970. u Јužnoj Koreji u gradu Gvandžu, a u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul. Han Kang se na nacionalnom nivou proslavila 2015. godine novelom "Vegetarijanac". Ona je napisana iz tri djela i obrađuje posljedice koje nastaju kada njen glavni lik odbija da se povinuje normama u unosu hrane.