latinica  ћирилица
11/10/2024 |  13:04 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Sastanak rukovodilaca sekretarijata parlamenata u BiH o unapređenju procedura za javne nabavke

Drugi koordinacioni sastanak izvršnih rukovodilaca sekretarijata parlamenata u BiH o temi "Unapređenje parlamentarnih procedura za javne nabavke - izazovi i prilike" održan je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je bila domaćin skupa, u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH.
Sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
SastanakFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku, koji je uvodnim obraćanjem otvorio generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić, istaknuta je važnost unapređenja procesa javnih nabavki u cilju jačanja kapaciteta i efikasnosti u radu parlamenata.

Bosančić je istakao da su javne nabavke i primjena Zakona o javnim nabavkama BiH veoma važne teme, te da je cilj sastanka da se razmjene znanja i iskustva predstavnika stručnih parlamentarnih službi u ovoj oblasti.

- Stručne službe parlamenata često su primorane da reaguju brzo kako ne bi došlo do zastoja u radu najviših zakonodavnih institucija i, u tom slučaju, mogu da se pojave određeni problemi u procesu javnih nabavki zbog nedorečenih ili ograničavajućih odredbi zakona. Da bismo to otklonili, neophodne su izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Saglasni smo svi da cilj ovog zakona ne bi trebalo da bude blokiranje parlamentarnih procesa i aktivnosti, već pojednostavljenje procedura, kako bi se došlo do najboljih rješenja u praksi - poručio je Bosančić.

Učesnici sastanka naglasili su da javne nabavke nisu tehnički proces, već mehanizam koji omogućava bolji rad parlamenata, istakavši važnost usklađivanja zakonodavstva i jačanja kapaciteta u oblasti javnih nabavki.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici stručnih službi Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta i Odsjeka za demokratsko upravljanje Misije OEBS-a u BiH.