latinica  ћирилица
11/10/2024 |  13:47 | Autor: SRNA

Vlada HNK: Otvoreni namjenski računi za sanaciju poplavom pogođenih područja

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je da je, u skladu sa vanrednim okolnostima uzrokovanim bujičnim poplavama, donijela odluku o otvaranju namjenskih transakcijskih računa na koje će biti moguće izvršiti direktne uplate sredstava s namjenom sanacija štete od poplava.
Јablanica, katastrofa - Foto: Ustupljena fotografija
Јablanica, katastrofaFoto: Ustupljena fotografija

Radi potpune transparentnosti i lakšeg praćenja utroška sredstava, otvorena su tri namjenska računa za sanaciju stambene infrastrukture, sanaciju putne infrastrukture i sredstva namijenjena za pomoć fizičkim i pravnim osobama, istakli su iz kantonalne Vlade.

Prema iskazanoj potrebi opštine Јablanica, odnosno prema zahtjevu načelnika opštine, odobreno je 40.000 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije u toj opštini, navedeno je u saopštenju.

- Sredstva su namijenjena za sprovođenje interventnih mjera na pronalasku nestalih osoba, hitnu sanaciju oštećene infrastrukture, nabavku goriva za teške strojeve, te za podmirenje troška osiguranja hrane, pića i smještaja za unesrećene osobe i za spasilačke ekipe. Istu odluku za grad Konjic Vlada će usvojiti čim dokumentacija bude kompletirana - piše u saopštenju.

Katastrofalne poplave su u noći između 3. i 4. oktobra zahvatile Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton, gdje je stradalo 23 ljudi, a za pet se traga. Brojni ljudi ostali su bez krova nad glavom, a veliki broj naselja i dalje je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi.