latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:05 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Krnji Ustavni sud BiH privremeno obustavio primjenu dijela pravilnika Srpske o udžbeniku za istoriju

Krnji Ustavni sud BiH na vanrednoj plenarnoj sjednici razmotrio je i usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere povodom zahtjeva 13 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje Republike Srpske i Prilog broj 20 - Nastavni program za predmet Istorija za deveti razred osnovne škole.
Ustavni sud - Foto: Ustupljena fotografija
Ustavni sudFoto: Ustupljena fotografija

Konkretno, razmatran je program koji se odnosi na detaljnije izučavanje perioda Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Odlukom o usvajanju privremene mjere Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog člana pravilnika i priloga u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat". Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenom zahtjevu, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Obrazlažući odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi sprovođenje Pravilnika i Priloga u osporenom dijelu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije, navodi se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda BiH navode da je nastava u Republici Srpskoj već počela i da je neminovno da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat", koji se, kako navode, tiče ljudskih prava djece, primjenjivati.

- Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva.