latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:29 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Erdogan sa Vučićem: BiH politički vrlo ranjiva, promijeniti to što prije (VIDEO)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Beogradu da je značajno očuvati mira i stabilnosti na Balkanu, te ocijenio da je BiH "politički vrlo ranjiva", što treba "promijeniti što prije".
Vučić i Erdogan (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Vučić i Erdogan (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Mislim da će Srbija tu igrati vrlo konstruktivnu ulogu - rekao je Erdogan nakon sastanaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da je turska strana riješena "da zaštiti stabilnost u BiH".

Erdogan je naglasio da je ekonomija ono što upravlja odnosima dvije zemlje i da ima mnogo prostora da se oni unaprijedi, mada se može reći da je ovo "zlatno doba u saradnji Srbije i Turske".

- Intenzivno smo radili na razvoju našeg prijateljstva i odnosa u proteklom periodu. Trgovinska razmjena koja je premašila dvije milijarde evra nam je postavila put i znači signal koji pokazuje da ima prostora za poboljšanje - istakao je Erdogan.

On je rekao da su turske investicije u Srbiji u proteklih 12 godina doprinijele da se u Srbiji zaposli više od 960.000 ljudi i da će ulaganja biti nastavljena.

Erdogan je u tom kontekstu pozdravio danas potpisane sporazume između dvije zemlje izrazivši posebnu zahvalnost domaćinu na dobrodošlici.

Vučić je rekao da je sa turskim predsjednikom razgovarao i o situaciji na Balkanu, kao i da je jasno govorio o politici Srbije, poštovanju javnog prava, o situaciji u BiH i podršci intergritetu BiH i Republike Srpske unutar BiH.

Prethodno su predsjednici Srbije i Turske potpisali više bilateralnih sporazuma između ove dvije države koji će značajno unaprijediti odnose dvije zemlje u brojnim oblastima.

Vučić je na Instagramu naveo da je posjeta jednog od najuticajnijih državnika savremenog svijeta, kakav je Erdogan, za Srbiju uvijek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obilježena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)