latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:36 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Podnesen izvještaj protiv Turčina zbog kompjuterske prevare

Pripadnici Policijske uprave Banjaluke podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv državljanina Turske čiji su inicijali M.Ј. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kompjutersku prevara u iznosu od 15.620 evra.
Okružno javno tužilaštvo Banjaluka - Foto: RTRS
Okružno javno tužilaštvo BanjalukaFoto: RTRS

- Ovo lice je osumnjičeno da je tokom marta, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi presrelo elektronsku poštu, te izmjenilo instrukcije za plaćanje između pravnih lica iz Banjaluke i Njemačke i tako steklo protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu - saopšteno je iz PU Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka apelovala je na građane da povećaju oprez, te da ukoliko prilikom komunikacije putem elektronske pošte posumnjaju na prevaru, prije svega telefonski ili na drugi način, kontaktiraju pošiljaoca i tako provjere vjerodostojnost podataka, a u slučaju zaprimanja sumnjive elektronske poruke odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Јedinica za visokotehnološki kriminalitet istakla je listu banaka u inostranstvu sa podacima /IBAN/SWIFT/ putem kojih su najčešće vršene prevare.