latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:40 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Košarac: Obrazovanje je u ustavnoj nadležnosti Srpske, odluke Ustavnog suda bez legitimiteta

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet i ne primjenjuju se na teritoriji Srpske, te da će tako biti i sa najnovijom odlukom u vezi sa Nastavnim planom i programom Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Pri tome, važno je naglasiti da krnji Ustavni sud BiH ponovo donosi odluke u sferi gdje nije nadležan. Obrazovanje, a samim tim i Nastavni plan i program, u ustavnoj su nadležnosti Republike Srpske. Ustavni sud BiH apsolutno nema ništa s tim - naglasio je Košarac komentarišući odluku krnjeg Ustavnog suda BiH o privremenom obustavljanju primjene dijela pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole.

On je naglasio da se još jednom pokazalo da je krnji Ustavni sud BiH potpuno politizovano tijelo i instrument bošnjačkog političkog faktora, Majkla Marfija i Kristijana Šmita za obračun sa Republikom Srpskom.

Nažalost, dodao je Košarac, Ustavni sud BiH nije jedini koji narušava autonomiju Srpske i njene ustavne nadležnosti.

- U tom konceptu urušavanja autonomije Srpske, njenih ustavnih kapaciteta i izborne volje građana Srpske, udruženo djeluju krnji Ustavni sud BiH, neustavni Sud BiH i Tužilaštvo BiH, CIK BiH, a sve pod patronatom malignog dvojca Marfija i Šmita - istakao je Košarac.

On je ukazao da se njihovim odlukama vrši agresija na ustavna prava i pozicije Srpske.

- O tome svjedoči niz neustavnih i nezakonitih procesa, počev od političkog progona i brutalnog napada na predsjednika Srpske Milorada Dodika u Sudu BiH kroz politički montiran proces. Zatim, imamo izbor delegata 'iz kinder jajeta' u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlukom CIK-a BiH, što je suprotno Ustavu BiH, koji je jasno definisano da delegate iz reda srpskog naroda u Dom naroda bira Narodna skupština Republike Srpske - pojasnio je Košarac.

Nadalje, dodao je on, odluke krnjeg Ustavnog suda BiH isključivo su usmjerene protiv Republike Srpske s ciljem da se ona razvlasti, da joj se otmu nadležnosti i da se umanji njen ustavni i svaki drugi kapacitet.

- Te odluke lišene su pravičnosti, zakonitosti i ustavnosti, a krnji Ustavni sud BiH ih donosi na štetu Srpske u želji da se dodvori i pokaže kooperativnim prema antiustavnim i antidejtonskim politikama Marfija i Šmita - rekao je Košarac.

On je naglasio da je jasno da se ovdje radi o ubrzanim i organizovanim napadima na Srpsku, njen ustavni kapacitet i izbornu volju građana Srpske, pod patronatom Marfija i Šmita.

- Nismo naivini i nastavićemo da na ustavan i zakonit način demokratskim putem provodimo politike predsjednika Milorada Dodika i institucija Srpske na očuvanju i zaštiti ustavnih i zakonskih prava, dejtonskih nadležnosti i izborne volje građana Srpske - poručio je Košarac.