latinica  ћирилица
11/10/2024 |  16:21 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Brod: Otvoren Centar za ugradnju opreme na komprimovani gas (VIDEO)

U Rafineriji nafte Brod otvoren je Centar za ugradnju opreme i servisiranje automobila na komprimovani gas. U ovu investiciju Rafinerija nafte uložila je oko 400.000 maraka.
Centar za ugradnju opreme na gas - Foto: RTRS
Centar za ugradnju opreme na gasFoto: RTRS

Među prvima, vozila Patrol taksija počela su da koriste komprimovani prirodni gas. Računica, kažu, pokazuje da istu relaciju sa ovim gorivom pređu za duplo manje novca.

- Kroz prelazak na CNG i dobijanje benefita u finansijskom smislu mi smo mogli da budemo konkurentniji na tržištu što se tiče cijene same usluge - kaže Boris Tomić iz Patrol taksi Banjaluka.

Vožnju na KPG ili CNG gas testirali su i u derventskoj kompaniji Gatarić.

- Mi smo ga testirali na autoputu, testirali u gradskoj vožnji, pun automobil sa koferima i potrošnja je bila 4,6, to je fantazija - rekao je Nenad Ratkovac, Kompanija Gatarić iz Dervente.

Trideset odsto vozila Nestro grupacije već radi na komprimovani prirodni gas. Bezbjedni su, smanjuju troškove i manje zagađuju okolinu. Ugradnja opreme moguća je za dva do tri dana u novootvorenom centru u Rafineriji. Obezbijeđen je servis i održavanje.

- Za sada možemo da ugrađujemo opremu u automobile koji rade na benzin. Ako bude potrebe mogu i na dizel, naš segmenti su sada putnička i kombi vozila. Minimalno je 2.200, sve zavisi od opreme, kapaciteta, vrste, proizvođača od toga zavisi cijena, kreće se od 2.200 KM,što više automobila bude ugrađivalo cijena će se smanjivati - istakao je Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, naglašava da se podstiče upotreba gasa u većem obimu.

- Upotreba CNG je ocijenjena kao gorivo koje daje sigurnost i gorivo budućnosti tako da Vlada Republike Srpske i ministarstvo je posvećeno realizacije strategije Srpske koja se odnosi na razvoj projekata gasifikacije odnosno na razvoj projekata kojima se podstiče upotreba gasa u daleko većem obimu - poručio je Đokić.

Punionice CNG-a trenutno su dostupne u Rafineriji nafte u Brodu, na Nestro petrolu u Budžaku u Banjaluci, Tuzli i Sarajevu. Uskoro i u drugim gradovima u Srpskoj na još 12 prodajnih mjesta.