latinica  ћирилица
11/10/2024 |  16:29 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Trebinje: U utorak otvaranje izložbe "Između trpeze i sofre"

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" u utorak 15. oktobra u 19.00 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe "Između trpeze i sofre. Metalne posude od XIII do XIX vijeka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije".
Između trpeze i sofre - Foto: Ustupljena fotografija
Između trpeze i sofreFoto: Ustupljena fotografija

Raznovrsno i bogato dekorisano posuđe od plemenitih metala, sakupljano tokom više od 150 godina, biće predstavljeno na izložbi Između trpeze i sofre.

Metalne posude od XIII do XIX vijeka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije, koja je organizovana u saradnji Narodnog muzeja Srbije u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Autorke izložbe, muzejska savjetnica Branka Ivanić, viša kustoskinja Nataša Cerović i kustoskinja Ivana Lemkul odabrale su srebrne i pozlaćene tanjire i čaše, koji su činili sastavni dio svečanih trpeza i ličnih dragocjenosti, kao i one od drugih obojenih metala, kako bi ispričale priču o njihovoj svakodnevnoj upotrebi za čuvanje, pripremu i serviranje hrane i pića.

Dijelom stonog posuđa smatran je i pribor za pranje ruku, pa je na malom broju sačuvanih predmeta korišćenih u tu svrhu, vidljiva pažnja posvećena njihovom ukrašavanju.

Na izložbi će biti predstavljeno i posuđe koje je bilo u široj upotrebi u domaćinstvu, kao što su posude za kupanje koje se po specifičnom obliku prepoznaju i na likovnim predstavama iz različitih perioda i kultura.

Izložba će biti dostupna posjetiocima do 15. decembra 2024. godine.