latinica  ћирилица
11/10/2024 |  17:56 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Milaković: Upitnost porijekla dronova oslikava, najblaže rečeno, nekompetentnost

Vojni analitičar iz Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Milan Milaković izjavio je danas da već sada dovedena u pitanje vjerodostojnost porijekla predstavljenih dronova u BiH oslikava, najblaže rečeno, nekompetentnost, koja se istovremeno odražava u provokativnoj retorici aktuelnog ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.
Milan Milaković - Foto: SRNA
Milan MilakovićFoto: SRNA

Milaković je podsjetio Heleza da u redovima Oružanih snaga BiH služe i vojnici iz Republike Srpske.

On je istakao da bi izjave Heleza o navodnim proizvodima domaće pameti, bespilotnim letelicama – dronovima, čija je značajna borbena efikasnost prepoznata u savremenim uslovima ratovanja, možda prošle nezapaženo da on ranije nije istupao u javnosti po različitim političkim pitanjima, uz neprikladne konotacije i nedoumice.

Milaković je posebno ukazao na Helezove izjave koje naglašavaju specifične okolnosti moguće borbene upotrebe ovih dronova, pri tom ih nazivajući dronovima kamikazama ili platformama za granate.

On je istakao da se zbog izjava ovakvog tipa sasvim opravdano postavlja pitanje kome su namijenjene i kako da se protumače ovakve poruke - da li kao prijetnju koja se direktno odnosi na Republiku Srpsku.

- Osim mogućnosti da je ovo paravan za neke druge aktivnosti, logična reakcija Srpske, između ostalog, je razmatranje razvoja sopstvenih sposobnosti u ovoj oblasti - istakao je Milaković za Srnu.

Portal Kliks juče je objavio da su dronovi, koji su nedavno predstavljeni na Zeničkom privrednom sajmu kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje iz Sarajeva, uvezeni iz Kine i da nemaju nikakve veze sa BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez demantovao je ovu informaciju, tvrdeći da BiH proizvodi svoje dronove na pet mjesta i da to nije nikakva tajna, ali nije naveo lokacije na kojima se vrši proizvodnja.

Direktor Privrednog društva "Kosmos" iz Banjaluke Dušan Vještica rekao je danas Srni da ima saznanja da nijedna od fabrika u BiH sa kojima imaju saradnju ne posjeduje tehnologiju za proizvodnju dronova, jer je njihova proizvodnja specifična.